Weetjes - Almelo

In Almelo is de in 1867 opgerichte Bolletje-fabriek gevestigd; maker van koekjes en beschuit (de slogan 'Ik wil Bolletje!' dateert uit 1965). Sinds 1992 is in Almelo een Bolletje Winkel & Koffieschenkerij annex museum te bezoeken. Bolletje heet Bolletje, omdat het bakproces bij het familiebedrijf van Ter Beek begon met een bolletje deeg ter grootte van een knikker, dat op een bakplaat onder een beschuitdop in twaalf minuten kon rijzen tot een luchtige beschuit.

Beroemd

cabaretier Herman Finkers ('Een stoplicht springt op rood/een ander weer op groen/In Almelo is altijd wat te doen'), Ilse de Lange (zangeres), Tom Egbers (sportcommentator en auteur), Daphne Bunskoek (1973; TMF veejay), Eddy Zoëy (tv-presentator geboren op 25 maart 1967), Kea Bouman (Almelo 1903; enige Nederlandse vrouw die een Grand Slam won: de Open Franse titel in 1927), Henkjan Smits (9 oktober 1961; juryvoorzitter in Idols)

Culinaire specialiteiten

Almelose polonaises (koekjes met het wapen van Almelo erop - drie liggende banen blauw-wit-blauw), Almelonia (schuimgebak te koop bij Maison Dhert aan Looleestraat 4)
 


Opties