Weetjes - Amstelveen

Amstelveen is de grootste gemeente van Nederland zonder een in gebruik zijnd NS-station. Op 3 september 1950 werd door de NS voor het laatst door Amstelveen gereden, omdat de exploitatie verre van dekkend was.

Haarcosmeticafabrikant Wella is sinds 1968 in Amstelveen gevestigd.

Het Ziekenhuis Amstelveen is het enige ziekenhuis in Nederland met een speciale joodse afdeling.

In 2003 werd Amstelveen verkozen tot de meest aantrekkelijke grote stad van Nederland om in te wonen. Dat stelde het economisch onderzoeksbureau Nyfer in Breukelen in de 'Atlas voor gemeenten 2003'. Als positieve punten van Amstelveen werden genoemd: goed bereikbaar, veilig, rijk aan cultuur en dicht bij Amsterdam.

Beroemd

Agatha Deken (1741; geboorteplaats; werkte literair samen met de in Vlissingen geboren Betje Wolff; beiden overleden in 1804 in Den Haag), François Pauwels (schrijver), Leontine Ruiters (10 december 1967; actrice), Bart Bosch (presentator), John Bosman (1965; voetballer), Michael Reiziger (1973; voetballer), Jolanda de Rover (1963; Olympisch goud zwemmen), Marjolein Beumer (1966; actrice), Famke Janssen (actrice)

Culinaire specialiteiten

Amstelveense boterturfjes (koekjes; geen verkooppunt bekend), Ouderkerkse Kaneeltjes (Ouderkerks gebak met roomboter, honing, kaneel, amandelen, krenten en rozijnen; te koop bij Bakkerij Out & Zoon aan de Kerkstraat 1 in Ouderkerk aan de Amstel; in 1898 kwamen de eerste Ouderkerkse Kaneeltjes warm uit de oven en sindsdien is dit unieke recept al vier Out-generaties doorgegeven; herintroductie in 2004)

Slogan

Stad in het groen

Opties