Weetjes - Amsterdam

De Amsterdamse Kalverstraat is de drukstbezochte winkelstraat van Nederland.

De Bijenkorf begon in 1870 als een klein winkeltje aan de Nieuwendijk. Het eerste echte warenhuis verrees in 1911-1914 aan de Dam.

Bakker J.I. Borst noemde zijn bedrijf Maison Febo, naar de straat waar hij bij zijn baas het vak had geleerd. De eerste vestiging werd in 1941 in de Ferdinal Bolstraat (ook Febo) geopend. Oorspronkelijk was het en brood- en banketbakkerij; de automatiek kwam pas later.

Sinds 1993 is Noppes (een lets-systeem) een alternatief Amsterdams geldsysteem. Cursussen, massages, oppassen, tuinieren, boeken en cd's kun je ruilen voor noppes. Met die zelfverdiende noppes kun je diensten van andere deelnemers 'inkopen'.

Op het Monopoly-speelbord komen de Amsterdamse Leidschestraat en Kalverstraat voor (als duurste twee straten).

De bijnaam Mokum komt van 'makan' wat Hebreeuws is voor stad.

Amsterdam is de enige Nederlandse plaats waar het toeristische informatiekantoor niet VVV heet, maar ATB (Amsterdam Tourist Board).

Amsterdam is niet beroemd om zijn kerken en paleizen, maar om zijn monumentale woonhuizen. De twee enige paleizen van Amsterdam, het Paleis op de Dam - voorheen stadhuis - en het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal 29 zijn geen echte paleizen, want ze zijn niet gebouwd voor koningen of prinsen, maar voor burgers. De ambtswoning van de burgemeester bevindt zich sinds 1927 aan de Herengracht 502.

Meest gemiste gebouw is het in 1929 afgebrande 'Paleis van Volksvlijt' op het Frederiksplein, waarover in 1947 de documentaire-roman 'Paviljoen van glas' verscheen van de hand van M. Revis en in 2002 de rechtsfilosofische novelle 'De achterkant van het paleis' van de Arnhemse advocaat Paul Plochg. De door de brand gespaarde galerij werd in 1968 afgebroken. Op de plaats van het voormalige paleis voor de industrie staat nu de verfoeide 'De Nederlandsche Bank'. Anno 2002 beijverde o.a. Wim T. Schippers zich voor de herbouw.

In vele boeken speelt Amsterdam een rol. De Bijlmermeer is (was) lange tijd de minst geliefde wijk van Amsterdam. Gerrit Komrij schreef in 1978 in 'Heremijntijd': 'Als de Bijlmermeer een boek was geweest, had ze allang bij De Slegte gelegen.'

Geert Mak schreef 'Een kleine geschiedenis van Amsterdam', waarin de lezer in een soort tijdmachine wordt geplaatst.

Betondorp speelt als Cementwijk de hoofdrol in 'De Avonden' (1947) van Gerard Reve.

'Helaas ik ben 'n Amsterdammer' is een literaire wandeling door het Amsterdam van Multatuli en 'Is u Amsterdammer? Ja, Goddank' is er een door het Amsterdam van Nescio.

Via het tijdschrift 'Ons Amsterdam' kan alles over de geschiedenis van Amsterdam en haar bewoners bijgehouden worden.

Beroemd

Multatuli/Edouard Douwes Dekker (1820; geboorteplaats van de auteur van 'Max Havelaar' en 'Woutertje Pieterse'; een standbeeld van Woutertje Pieterse en Femke van de hand van Frits Sieger staat op de Noordermarkt), Ferdinand Domela Nieuwenhuis (strijder voor onderdrukte arbeiders; beeld bij de Haarlemmerpoort), Willem Drees (5 juli 1886-1988; tussen 1948-1958 vier maal PvdA minister-president), Johan Cruijff (1947; Europees voetballer van de 20ste eeuw), Max Euwe (wereldkampioen schaken van 1935-1937), Ruud Gullit (1962; voetballer), Ada Kok (Olympisch goud zwemmen 1968), Rob Rensenbrink (1947; voetballer), Frank Rijkaard (1962; voetballer), Wim Ruska (Olympisch goud in alle categorieën judo in 1972), Ton Sijbrands (wereldkampioen dammen in 1972 en 1973), Jan Timman (1949; sterkste schaker die nooit wereldkampioen werd), Ron Zwerver (1967volleyballer)

Culinaire specialiteiten

Amsterdamse koggetjes (plat nogatine-boterkoekje met gecaramelliseerde stukjes suiker erin), Amsterdammertjes (chocolaatjes en koekjes genaamd naar de paaltjes die de automobilisten moeten weren van de stoep), Amsterdammertjes (veredelde rondo met amandelspijs), Amsterdamse korstjes (langwerpig taai koekje met anijssmaak), Amsterdamse Bolussen (gebak met gember en rozijnen), Amsterdamse uien (zuur), Amsterdamse Osseworst (rauwe worst van rundvlees), Amsterdamse Bak (groente), Amsterdams Reuzenblad (spinazie)

Wapenspreuk

Heldhaftig, vastberaden, barmhartig

Opties