Geschiedenis - Apeldoorn

De eerste vermelding van 'Appoldro' is in 793 in een schenkingsoorkonde. Eeuwenlang bleef Apeldoorn een klein agrarisch plaatsje, maar dat veranderde toen Johan Steenbergen de Jonghe in 1593 de eerste papiermolen bouwde. Daardoor bloeide de papierindustrie op. Door de opkomst van de industrialisatie in de 19de eeuw verdwenen de meeste papiermolens. Er kwamen veel wasserijen door het schone water in de beken en sprengen. In 1921 telde Apeldoorn 66 was- en strijkinrichtingen.

In 1685 geeft stadhouder Willem III de opdracht om paleis het Loo te bouwen. Paleis Het Loo was de verblijfplaats van prinses Wilhelmina na haar troonsafstand in 1948; hier werkte zij aan haar boek 'Eenzaam maar niet alleen' (1959) en overleed zij in 1962. Ook Pieter van Vollenhove en prinses Margriet hebben er een tijdlang gewoond. In mei 1972 werd het paleis als Rijksmuseum opengesteld en in 1977 werd begonnen met de restauratie, die in 1984 voltooid werd en werd geopend door koningin Beatrix.

De naam Uddel is afkomstig van de oude Romeinse burcht Utillo die hier stond. Het dorp is gelegen aan het Uddelermeer; een 4 hectare grote waterplas die 24 meter boven de zeespiegel ligt en daarmee het hoogst gelegen meertje in Nederland is. Daarbij gelegen is de Hunenschans; een oude Saksische Burcht uit de Middeleeuwen. Ten oosten van het dorp liggen de Koninklijke Houtvesterijen van het Loo.

Opties