Info - Austerlitz

Austerlitz is een plaats behorend tot de gemeente Zeist. De plaats is vooral bekend om De Pyramide van Austerlitz.
Het is begonnen in het voorjaar van 1804 op een uitgestrekte heidevlakte tussen Zeist, Driebergen en Amersfoort. De zojuist door Napoleon tot opperbevelhebber van de Franse en Bataafse troepen in ons land benoemde generaal Auguste Frdric Louis Viesse de Marmont (zichzelf kortweg Marmont noemend) trok de helft van zijn militairen samen in een immens tentenkamp op genoemde vlakte. Ineens leefden er zo'n 20.000 mensen op de hei.
Aan het eind van de zomer van 1804 besloot Marmont een gedenkteken op te richten ter ere van keizer Napoleon. Dit werd de genoemde Pyramide van Austerlitz, in 29 (!) dagen opgericht door zijn manschappen.
Na twee zomers oefenen verdwenen de militairen weer; Marmont kwam hier nooit meer terug. Nog enkele jaren was er een klein garnizoen, maar in 1808 werden de laatste barakken openbaar verkocht.
Bij het Kamp waren burgers neergestreken, die probeerden iets aan de soldaten te verdienen. Ze woonden in simpele plaggenhutten, bij ieder van de drie divisies in kleine nederzettingen: Petitville, Marmontville en Bois-en-Ville. Zij verarmden sterk toen de soldaten verdwenen.
Intussen was de broer van Napoleon, Lodewijk Bonaparte, in 1806 koning van Holland geworden. De burgers beklaagden zich bij hem en vroegen om hulp. Hierop besloot Lodewijk de hutten bij eklaar te laten plaatsen en de nieuwe nederzetting de naam Austerlitz te geven. Zo genoemd naar de stad waar zijn illustere broer in december 1805 de Slag bij Austerlitz - ook wel de Driekeizersslag genoemd - had gewonnen. Austerlitz lag toen op Oostenrijks gebied. Inmiddels is het Slavkov genoemd en ligt het in Tsjechi. Lodewijk wilde van Austerlitz een stad maken, maar dat is nooit gelukt en Napoleon lijfde het kleine dorp op 1.1.1812 in bij de gemeente Zeist.
Latere grootgrondbezitters legden uitgestrekte bossen aan op de heidevelden en nu is aan alle kanten Austerlitz omgeven door bomen. Er wonen ongeveer 1.500 mensen. Er is een zeer kleine middenstand (slager en zelfbediening) plus een caf-restaurant. In de directe omgeving zijn fraaie fiets- en wandeltochten mogelijk. Routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke middenstand.
Meer hierover bij:
Geschiedenis van Austerlitz
 
Voor meer informatie zie
http://www.pyramidevanausterlitz.nl
http://www.defransetijd.nl/ 
Geschiedenis/genealogie/foto's/verhalen Austerlitz
 
 
Pyramide van Austerlitz, nog onder restauratie; mei 2008
 


 

Meer over Austerlitz

Opties