Weetjes - Breda

Bij de waterpoort het Spanjaardsgat, bij het kasteel, zou door turfschipper Adriaan van Bergen in 1590 de historische list met het Turfschip zijn uitgevoerd. Daarbij werd Breda heroverd op de Spanjaarden. Het verhaal is echt, maar de plaats kan niet juist zijn, omdat de doorgang pas in 1610 tot stand kwam.

In het Prado in Madrid hangt het beroemde schilderij 'Las Lanzas'/'De overgave van Breda' van Diego Velásquez. In het stadhuis van Breda hangt een kopie van het schilderij dat de overgave van Breda aan de Spaanse bevelhebber Spinola (1625) in beeld brengt.

Het Fujifilm-Stadion (maximaal 16.400 toeschouwers) is de thuishaven van NAC. Tot aan 1996 speelde NAC in het Beatrixstraat-Stadion. Op 11 augustus 1996 werd het nieuwe stadion geopend. NAC is op 19 september 1912 ontstaan uit NOAD (Nooit Ophouden Altijd Doorgaan, 14 juni 1894) en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning, 1 november 1894). NAC betekent nu 'NOAD ADVENDO Combinatie'. NAC is één keer Nederlands kampioen geworden, namelijk in 1921.

In carnavalstijd wordt Breda 'Kielegat' genoemd.

Beroemd

Corry Brokken (geboorteplaats van de zangeres), Josine van Dalsum (geboorteplaats van de actrice), Hans van Mierlo (31 maart 1920; (geboorteplaats van de politicus), Marga Minco (geboorteplaats van de schrijfster), Oek de Jong (geboorteplaats van de schrijver), Ruud 'Big Brother' Bernard (8 oktober 1954), Abel (popgroep bekend van de nummer 1-hit 'Onderweg'), Rosemary's sons (popgroep bekend van de hit 'Shine'), Pierre Kartner/Vader Abraham (componist/zanger van 'Het kleine café aan de haven')

Slogan

Breda, stad met karakter

Opties