Geschiedenis - Delft

De naam Delft werd in de 12de eeuw ontleend aan het 'delven' van de oudste gracht die de stad rijk is, de Oude Delft. Deze en de vele andere grachten in de historische binnenstad voorzagen Delft van de passende bijnaam 'Klein Amsterdam' en zijn omgeven door de statige gevels van monumentale koopmans- en patriciërshuizen. De Markt vormt het middelpunt van Delft. In 1246 krijgt Delft stadsrechten. De welvaart van de bewoners was gebaseerd op weverijen en brouwerijen.
 
Delft dankt zijn erenaam 'Prinsenstad' aan het feit dat Prins Willem van Oranje hier verbleef. Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje vermoord in zijn residentie Het Prinsenhof door Balthasar Gerards.
 
Delft was in de 17de eeuw het centrum van een bloeiende schilderkunst; werken o.a. van Vermeer, Pieter de Hoogh, Van Mierevelt, Houckgeest, De Witte en Fabritius.
 
De Delftse aardewerkindustrie komt op in de 17de eeuw (Delfts blauw/Royal blue). Delft was de vestigingsplaats van één van de kamers van de VOC. De Compagnie stond aan de basis van het ontstaan van het Delftsblauwe aardewerk. Delfts blauw is een nabootsing van het Chinese porselein dat door de schepen van de VOC in het begin van de 17de eeuw werd meegenomen uit het Verre Oosten. Het onderscheidt zich van Chinees porselein doordat in China kaolien (porseleinaarde) de basis vormt, terwijl dat in Delft klei is. Koninklijke Porceleyene Fles maakt sinds 1653 gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten.
 
In oktober 1654 werd als gevolg van een enorme explosie in het arsenaal een groot deel van de middeleeuwse stad verwoest. Aan het eind van de 17de eeuw werd het centrum herbouwd.
 
In 1842 werd de Technische universiteit Delft gesticht.

Opties