Geschiedenis - Den Haag

Al ver vóór de Romeinse tijd was de duinstrook een gunstige woonplaats, maar Den Haag werd pas op de kaart gezet in 1248 toen Willem II, graaf van Holland, een plek zocht om zijn koninklijk paleis te bouwen. Hij koos voor Die Hage. De plaats kreeg echter geen stadsrechten om andere Hollandse steden niet te passeren. Daardoor is Den Haag nog steeds het grootste dorp van Nederland (ook al kent de Nederlandse wet geen dorpen of steden,, maar alleen gemeenten).

Omdat Den Haag het bestuurlijk en diplomatiek centrum van Nederland is, is de meeste werkgelegenheid bij de overheid en in de dienstensector te vinden. De aanwezigheid van de regering en het Corps Diplomatique trekt vele grote hoofdkantoren en internationale organisaties, zoals instellingen van de Verenigde Naties. In het Vredespaleis zetelt het enige internationale hof van justitie ter wereld.

Vliegveld Ypenburg (1936; J.A. Brinkman; L.C. van der Vlugt) deed tot 1992 dienst als militair vliegveld. Vanaf 1996 is Ypenburg een nieuwbouwwijk, maar met behoud van het stationsgebouw en de verkeerstoren.

Darter Raymond van Barneveld won in 2003 voor de derde maal Embassy Darts Championship. De gemeente Den Haag stelde daarop een nieuwe jaarlijkse sportprijs in, die naar Van Barneveld wordt vernoemd. De kampioen mag zelf bepalen welk jong Haags talent de prijs van enkele duizenden euro's en een beeldje, de 'Barney', in ontvangst mag nemen.

In de duinen bevinden zich op 15 meter diepte de Nederlandse regeringsbunkers van de Koude Oorlog.

Opties