Weetjes - Den Haag

Den Haag bestaat uit Hagenaars en Hagenezen; de eerste wonen voornamelijk op het zand, de tweede groep op het veen. Hagenezen spreken meestal het randstedelijk dialect Haags waarvan Haagse Harry (stripfiguur uit 1991 van Marnix Rueb) het boegbeeld is.

De meest gefotografeerde plekken zijn:- Het Binnenhof met de Ridderzaal - Het plein met de Haagse skyline - De Hofvijver met de zijkant van het Binnenhof - Het Vredespaleis met de vredesvlam - Paleis Noordeinde (werkpaleis van de koning) - Madurodam (Nederland in miniatuur)

Geen enkele andere stad in Nederland heeft twee grote stations: Centraal Station en Hollands Spoor. Deze bijzonderheid stamt uit de tijd dat er behalve het Staatsspoor ook een particuliere spoorlijn van de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij naar Den Haag voerde.

Nergens wonen zoveel Indische repatrianten als in Den Haag. In juni vindt jaarlijks de Pasar Malam Besar plaats; een Indisch festival met theater en koopwaar uit alle windstreken. Daarom wordt Den Haag ook wel de weduwe van Indi genoemd.

Laan van Meerdervoort is met een lengte van 5800 meter de langste laan van Nederland; door de jaren heen herhaaldelijk uitgebreid.

Op het Monopoly-speelbord komen de straten Plein, Lange Poten en Spui voor.

Den Haag bezit de enige en daarmee oudste winkelpassage die in Nederland overbleef (verdwenen in Amsterdam, Rotterdam en Zandvoort).

Op 25 oktober 1925 werd het Zuider(sport)park officieel geopend voor wethouder P. Drooglever Fortuyn en is het grootste park van Den Haag. De straat waar het Zuiderpark aan ligt is naar hem vernoemd. In het park staat het eerste litteraire monument (Ot en Sien) van Nederland, het werd onthuld op 29 september 1930.


Beroemd

Raymond van Barneveld (darter geboren in 1967), Michael Boogaard (1972; wielrenner), Jan Hein Donner (1927; schaker), Jack Middelburg (1952, tweemaal winnaar Grand Prix in de 500cc), Erica Terpstra (1943; zwemster, panellid Wie van de drie, politica), Bart Veldkamp (1967; schaatser), Joop Zoetemelk (winnaar Tour de France 1980), Charles Pahud de Mortanges (1896-1971; paardensport; tot 2004 recordhouder in Olympische medailles: hij vergaarde er 6)

Culinaire specialiteiten

* Haagsche Hopjes (snoepje gemaakt van suiker, boter, koffie-extract en room) werden voor het eerst vervaardigd in omstreeks 1792 op verzoek van Mr. Hendrik baron Hop die verzot was op koffie, maar dat niet meer mocht drinken wegens maagproblemen; thans gemaakt in Sneek door RBV Leaf, * Haagse Bluf is een lekker maar machtig dessert. Het recept: 2 kopjes bessensap, 2 kopjes suiker en het eiwit van 6 eieren mengen, kloppen en direct opdienen. Eventueel serveren met een biscuitje. Figuurlijk staat 'Haagse Bluf' voor de 'kouwe kak' van Hagenaars. Men deed alsof men veel geld had en iets betekende, maar het stelde allemaal maar weinig voor. Vandaar zegt men dat de Hagenaar is, zoals de ooievaar in het Haagse stadswapen: 'hoog op de poten, dun in de veren, maar met een zeer grote mond'.* Haagse Kakker (gevulde taart met spijs, kaneel en krenten; gemaakt door 'Frans en Hans Hessing'),* Haags bakkie (half kopje koffie) is een symbool van Haagse zuinigheid.

Slogan

'Koninklijk veelzijdig' & 'stad van Vrede en Recht'

Film

- Omniversum aan de President Kennedylaan 5 (1980-1985; W.G. Quist; eerste digitale planetarium en ruimtetheater in Europa; de programma's worden vertoond op een koepel van 840 meter; Omnimax films zijn 70 mm groot; 0p 8 december 1984 opende het door A.G. Sijthoff opgerichte Omniversum met de film The Great Barrier Reef. Drie maanden na de opening kreeg het Haagse grootbeeldtheater een Digistar, een computergestuurd planetarium)
- Cinematheek Haags Filmhuis aan Spui 191

Muziek

- Het Paard van Troje aan de Prinsegracht 12 (als 't Paard van Troje geopend in 1972, later Het Paard geheten; verbouwd tussen 1998-2003; met grote zaal met 1100 plaatsen en kleine zaal van 300 plaatsen).
Uit Den Haag kwamen en komen veel populaire popgroepen: Shocking blue, Earth & Fire, Anouk, Billy the Kid, the Clarks, Di-rect, Golden Earring, Grof Geschut, Gruppo Sportivo, Hallo Venray, Kane, Lichter Laaie, Q65 en Renee and the Alligators.

De stad zelf is weinig bezongen. Een uitzondering is de grote hit 'O o Den Haag' van Harry Klorkestein (nummer 4 in 1982; pseudoniem van Harrie Jekkers) en 'Wat voor weer zou het zijn in Den Haag' van Conny Stuart (1966).

Ter gelegenheid van KoninginneNach 2004 werden de beste Haagse songs alle tijden gekozen. De top 5: Radar love / Golden earring, Nobody's wife / Anouk, O o Den Haag / Harrie Jekkers, Inside my head / Di-rect en The Life I live / Q65.

In 1980 werd het Eurovisie Songfestival in Den Haag georganiseerd, omdat Israël het niet voor de tweede keer kon organiseren.
Jaarlijks wordt op de laatste zondag in juni Parkpop georganiseerd; het grootste gratis popfestival van Europa.

Opties