Weetjes - Ede

De Rob Herwig Modeltuinen waren vanaf begin jaren zeventig tot circa 2002 gevestigd in Hofstede Nieuw-Zeggelaar aan de Zeggelaarsweg 5, in 2005 was het een showroom van interieurwinkel Room for living.

Beroemd

Hugo de Vries (bioloog), Ghislaine Pierie (13 september 1969; actrice; advocate Babette van Woensel in Rozengeur & Wodka lime), Alwin de Groot (1972; gouden zwemmer Paralympics Barcelona)

Culinaire specialiteiten

Heidekoeken, Kernhem (kaas): Kernhem is een Nederlandse kaas, ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek (NIZO; nu NIZO Food Research) in Ede. Vele kazen worden genoemd naar de plaats waarin de kaas traditioneel werd gemaakt, zoals Gouda, Leerdammer en Leidse kaas. Voor Kernhem ligt dat anders, want het is een moderne kaas zonder historische traditie. De kaas 'Ede' of Edese kaas te noemen, was marketing-technisch niet erg aantrekkelijk. Daarom is de kaas genoemd naar het voormalige landgoed Kernhem, waarin het NIZO ligt. De kaas wordt gemaakt in diverse kaasfabrieken in Nederland, maar niet in Kernhem zelf. Dat is nu een woonwijk van Ede.

Film

CineMec (bioscoop gebouwd in een geluidswal langs de A12)

Opties