Geschiedenis - Eindhoven

Voor de naam Eindhoven bestaan verschillende verklaringen. Het woord 'Eind' zou komen van het riviertje de 'Ende' en het woord 'hova' zou een stuk grond van ongeveer 10 hectare zijn. Een andere verklaring luidt dat Eindhoven 'Laatste hoeve'zou betekenen.

In 1232 krijgt Eindhoven stadsrechten, maar door de talloze plunderingen en branden gedurende de Brabants-Gelderse oorlogen en de Tachtigjarige Oorlog was de stad tot een onbetekend gehucht teruggezakt.

Pas in 1891 begon in Eindhoven de 'gouden eeuw'. In dat jaar leende Gerard Philips uit Zaltbommel van zijn vader 12.150 gulden en kocht daarmee aan de Eindhovense Emmasingel een noodlijdend textielfabriekje. Met tien arbeiders ging hij er gloeilampen assembleren. Het begin van Nederlands grootste multinational en de geboorte van Eindhoven als moderne metropool.

Maar niet alleen het elektronicabedrijf zorgde voor deze bevolkingsexplosie, ook Van Doorne's Automobiel Fabrieken (DAF), voedings-, tabaks- en houtindustrie lagen aan de basis van de commerciële expansie. In 1928 stelde bierbrouwer A.H. Heunges, eigenaar van brouwerij de Valk, de gebroeder Hub en Wim van Doorne een werkplaats ter beschikking naast zijn brouwerij aan de Tongelresestraat 27. In 1932 werd de firmanaam 'C.V. Hub van Doorne, machine en reparatie inriching' gewijzigd in 'Van Doorne's Aanhangwagen Fabriek, kortweg DAF. Vanaf maandag 23 maart 1959 zouden vele personenauto's - te beginnen met het type DAF 600 - van stapel lopen.

Eindhoven heeft geen echt historisch centrum door een RAF-bombardement in 1942 - waarbij een groot deel van het toenmalige centrum is weggevaagd - en omdat Eindhoven een samenklontering is van zes kleine gemeenten: Eindhoven, Woensel, Strijp, Gestel, Stratum en Tongelre.

Het centrum van Eindhoven is vanaf de jaren negentig van de twintigste eeuw veranderd. De industrie is grotendeels uit de binnenstad verdwenen en heeft plaats gemaakt voor high tech. Winkelcentrum Heuvel Galerie en Piazza vormen mede het nieuwe centrum van de binnenstad.

Opties