Weetjes - Enschede

Enschede kent vele parken, waarvan enkele aan de stad geschonken zijn door industriëlen: het Abraham Ledeboerpark (met een mammoetboom - Sequoia - die een stamdoorsnee van bijna twee meter heeft en 26 meter hoog is), het G.J. van Heekpark (coniferen), Van Lochemsbleekpark (een 30 meter lange pergola van gesnoeide Haagbeuk), Stadspark van Van Heeck, het Wooldrikspark (met kinderboerderij).

Negen in het oog springende banken schonk de jubilerende Rabobank (100) in 1996 aan Enschede. Ze zijn gemaakt door ex-studenten van de AKI, de Enschedese kunstacademie.

In de Raffeissenstraat is het agrarische karakter van Twente nog naspeurbaar. Behalve de Raffeissen-Boerenleenbank zetelen er de Overijsselse Landbouwmaatschappij en zuivelcoöperatie Coberco.

Als het oudste gedrukte Twents staat het 'Twenter Brulfteleed' van B.W. Blijdenstein te boek. Hij schreef dit bruiloftslied in 1811 en het werd in 1836 afgedrukt in de Overijsselsche Almanak voor Oudheid en Letteren. Een roman over de opkomst van de textielindustrie in en rondom Enschede is 'Spoel en spade' van Anne van de Meiden, dat verscheen in 1959.

Het Arke Stadion (maximaal 13.500 toeschouwers) aan Colosseum 65 is sinds 1998 de thuisbasis FC Twente Enschede (1965). Voordat FC Twente in het Arke-Stadion speelde, was het de hoofdbespeler van het Diekman Stadion. FC Twente ontstond in 1965 uit een fusie tussen Sportclub Enschede en Enschedese Boys. De eerstgenoemde club won in 1926 de landstitel.

Enschede mocht zich in 2003 de groenste stad van Nederland noemen. De gemeente won de landelijke groencompetitie Entente Florale gewonnen. Volgens de vakjury slaagt Enschede er goed in zijn 'rijke erfenis uit het verleden te behouden in de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente'. De juryleden zijn vol lof over de manier waarop Enschede de stadsparken renoveert. Niet alleen brengt dit de leefomgeving van de inwoners op een hoger peil, maar het resulteert ook in een 'fraai coulisselandschap' vol 'groene wiggen'.

Beroemd

Harm Edens (4 augustus 1961; geboorteplaats van de
scenarioschrijver/presentator), Harry Bannink (1929-1999;
geboorteplaats van de componist van Ja Zuster, Nee Zuster), Gert-Jan
Dröge (op 23 april 1943 geboren tv-persoonlijkheid), Ernst Daniël Smid
(op 6 mei 1953 geboren zanger), Bracha van Doesburgh (2 september 1981;
actrice), Jan Cremer (schrijver)


Opties