Bezienswaardigheden - Gemeente Achtkarspelen

Ieder jaar wordt op de tweede zaterdag van oktober het Rondje Kunst Achtkarspelen georganiseerd door de gemeente in samenwerking met kunstenaars en galeriehouders in de gemeente.

 'De Kruidhof' in Buitenpost is de grootste kruidentuin van Nederland. Op een oppervlakte van ruim drie hectare bloeien jaarlijks meer dan tweeduizend plantensoorten, gegroepeerd in zestien tuinen en collecties (waaronder een Geneeskruidentuin, Sonnema Berenburgborder en een Varenhof).

Jaarlijks wordt sinds 1954 in Buitenpost de Paardensportweek gehouden met als belangrijkste evenement de paardenmarkt op de ochtend van de eerste woensdag in augustus. 's Middags is er een groot concours-hippique. Dit is het grootste eendaagse concours in Nederland.

In Drogeham, het oudste dorp van Achtkarspelen, wordt jaarlijks in september een gondelvaart op wielen gehouden van praalwagens, versierd met duizenden bloemen.

Sinds 1982 wordt in Surhuisterveen zo kort mogelijk na de Tour de France een een profwielerronde gehouden.

Direct ten noordwesten van Buitenpost ligt het Veenkloosterbos. Ten Zuidoosten van Surhuisterveen ligt het recreatiecomplex Strandheem. In Gerkesklooster-Stroobos is een kleine haven met camping gevestigd. Bos- en heidegebieden liggen op redelijke afstand (Appelscha, Bakkeveen / Duurswoude en Beetsterzwaag).

Te bezoeken

â?¢    Botanische tuin 'De Kruidhof' aan de Schoolstraat 29 B in Buitenpost (3 hectare nabij het NS station; met geneeskruid-, meditatie-, bos-, heem-, klooster-fruit- en beestjestuin)
â?¢    Escargotkwekerij De Kinkhoarn aan de Boskwei 10 in Drogeham (in het buitengebied tussen Drogeham en It Heechsân/Eastermar)
â?¢    Geert en Aafkes museum de Swadde in Twijzelerheide (meer dan 7.000 paar schaatsen, antieke mechanische machines, antieke muziekinstrumenten, poppen, beren en blikken speelgoed)
â?¢    Hervormde kerk aan de Dorpsstraat 31 in Surhuizum (met toren uit circa 1300, die geheel opgetrokken is uit baksteen)
â?¢    Munt- en Penningkabinet aan de Jan Binneslaan 9 in Surhuisterveen (geschiedenis van het geld)
â?¢    Optiek museum aan de Jan Binneslaan 9a te Surhuisterveen (collectie monturen, verrekijkers, oogmeetapparatuur, een compleet ingerichte werkplaats en een een kleine winkel van de opticiën uit 1935)
â?¢    Recreatiecomplex Strandheem
â?¢    Simke Kloostermanhûs aan Tsjerkebuorren 27 in Twijzel (woonhuis van de Friese schrijfster Simke
Kloosterman, die leefde van 1876 - 1938; een vertrek is ingericht als letterkundig museum dat na afspraak is te bezichtigen)
â?¢    Themapark 'Spitkeet' aan De Dunen 1 te Harkema aan de weg tussen Drogeham en Drachten Lees verder...
â?¢    Veenkloosterbos

...in het kort

Inwoners
28.143 (Nr. 164 van 443 gemeenten)
Oppervlakte
104,0 km2 (Nr. 126 van 443 gemeenten)
Wateroppervlakte
65,0 km2 (Nr. 25 van 443 gemeenten)
Bevolkingsdichtheid
270,7 inw/km2 (Nr. 255 van 443 gemeenten)
E-mailadres
gemeente@achtkarspelen.nl
Webadres
http://www.achtkarspelen.nl

Meer Bezienswaardigheden Gemeente Achtkarspelen

Opties