Weetjes - Gemeente Ameland

Ameland is het enige waddeneiland waar reeën voorkomen.

Op Ameland wordt op 4 december jaarlijks 'Klein Sunderklaas' gevierd en op 5 december 'Groot Sunderklaas'; een oeroud heidens ritueel dat overeenkomsten heeft met carnaval; er worden ook maskers gedragen en men gaat verkleed in kostuums. Er moeten paren worden gevormd, waarvan de rest van de dorpsbevolking die samenstelling niet verwachtte. Sunderklaas wordt ook wel gebruikt om het goed te maken met iemand met wie men tot dan toe overhoop lag. Op Texel wordt het ook wel gevierd, maar dan op 12 december.

Het Sinterklaasfeest is op Ameland anders dan in de rest van Nederland. De vrouwen van het eiland moeten dan namelijk gehoorzamen aan de grillen van de mannen; de Sunneklazen. Anders vallen er klappen.

De mannen gaan vanaf vijf uur â??s avonds de straat op in witte pakken met een cape, hoed, masker, toeter en stok om te â??baanvegenâ??. Vrouwen en jongeren moeten binnen blijven, anders word je naar huis geknuppeld. De lichten thuis moeten uit, anders wordt een raam ingetikt. Vrouwen die zich toch op straat wagen, krijgen met de knuppel te maken. En wanneer de â??oude sinterklaasâ?? met zijn stok op de grond tikt, moett de vrouw springen of dansen.

Beroemd

kardinaal De Jong (1885-1955; Nes is de geboorteplaats van kardinaal De Jong, die in verzet kwam tegen de Duitse bezetters; een standbeeld van hem staat in het dorp)

Culinaire specialiteiten

het Nobeltje (een likeurtje vernoemd naar hotel Nobel gevestigd op de Brink in Ballum), Amelânske bladjes (plattekoeken), Amelander bargje (drankje), steur (soort krentenbrood), schapekaas, Amelander schol

Slogan

Waddendiamant Ameland

...in het kort

Inwoners
3.460 (Nr. 440 van 443 gemeenten)
Oppervlakte
273,0 km2 (Nr. 30 van 443 gemeenten)
Wateroppervlakte
215,4 km2 (Nr. 7 van 443 gemeenten)
Bevolkingsdichtheid
12,7 inw/km2 (Nr. 255 van 443 gemeenten)
E-mailadres
gemeente@ameland.nl
Webadres
http://www.ameland.nl

Opties