Geschiedenis - Gemeente Bernheze

De naam Bernheze is een verwijzing naar het verleden. Achthonderd jaar geleden was er al sprake van 'Bernehese'. De betekenis hiervan is tweeledig: Bern is synoniem voor 'born', dat bron of water betekent. Hese staat voor bos. Letterlijk betekent Bernheze dus 'water en bos', elementen die veel voorkomen in de gemeente.

De gemeente Bernheze bestaat uit vijf verschillende plaatsen: Heesch, Nistelrode, Vorstenbosch, Heeswijk-Dinther en Loosbroek. Elke plaats heeft zijn eigen kenmerken en historie.

Heesch, vlakbij de Brabantse hoofdstad gelegen, is met 12.000 inwoners de grootste woonkern in Bernheze. Heesch ligt van oorsprong in een heidegebied wat nog te zien is op de Hooge Vorssel, onderdeel van natuurpark De Maashorst. Hoe de kern Heesch is ontstaan, is niet helemaal duidelijk. De naam ‚??Heesch‚?? komt al in 1191 voor. Het gerestaureerde kasteel en de Norbertijner abdij zijn grotendeels bepalend voor de sfeer van Heeswijk.

Kasteel Heeswijk is een burcht met hoog oprijzende muren en diep uitgegraven grachten. Kasteel en voorburcht liggen elk op een eiland. Aan het bouwwerk zijn in de 19de eeuw neogotische details toegevoegd, zoals de zuilengalerij. De Franse koning Lodewijk XIV verbleef er in 1672 om er zijn vrede met Engeland te tekenen. Ook Napoleon verbleef er.

Loosbroek ligt in het hart van de gemeente Bernheze, omgeven door een gevarieerd natuurgebied. Loosbroek is de kleinste kern van de gemeente met ruim 1100 inwoners. In natuurgebied De Bleeken zijn veel weidevogels en amfibie√ęn te vinden. Ook dassen hebben hier hun woongebied gevonden.

In 1139 werd de kerk van Dinther voor het eerst genoemd. Daarmee is Heeswijk-Dinther op papier de oudste gemeenschap van Bernheze.

Nistelrode is rijkelijk voorzien van verschillende soorten groen. Natuurgebied Slabroek trekt jaarlijks vele bezoekers. Van 1903 tot 1905 woonde en werkte schilder Piet Mondriaan in deze omgeving. Midden in het dorp ligt een marktplein dat omgeven wordt door het oude raadhuis, het dorpshuis en terrasjes. Fietsers en wandelaars maken hier graag een stop. Het Pinksterfestival is een jaarlijks hoogtepunt.

Vorstenbosch grenst aan de mooie natuurgebieden Slabroek en Bedaf.

...in het kort

Inwoners
29.644 (Nr. 152 van 443 gemeenten)
Oppervlakte
90,4 km2 (Nr. 153 van 443 gemeenten)
Wateroppervlakte
0,0 km2 (Nr. 429 van 443 gemeenten)
Bevolkingsdichtheid
328,0 inw/km2 (Nr. 228 van 443 gemeenten)
E-mailadres
gemeente@bernheze.org
Webadres
http://www.bernheze.org

Opties