Geschiedenis - Gemeente Binnenmaas

Het water De Binnenbedijkte Maas is ontstaan in 1270 toen de Maas bij Maasdam afgedamd werd. Het afgesneden stuk water slibde langzaam maar zeker dicht. In 1439 ontstond door bedijking van de aanliggende polders de huidige Binnenbedijkte Maas.

De gemeente Binnenmaas is op 1 januari 1984 ontstaan door een samenvoeging van Puttershoek, Maasdam, Mijnsheerenland, Westmaas en Heinenoord. De achterliggende gedachte bij de nieuwe gemeentenaam was het feit dat drie van de vijf toenmalige gemeenten aan het water de Binnenbedijkte Maas (kortweg de Binnenmaas) lagen, terwijl de andere twee gemeenten daarmee ook een bepaalde verbondenheid hebben.

De huidige gemeente Binnenmaas is ontstaan door een samenvoeging per 1 januari 2007 van de oorspronkelijke gemeente Binnenmaas met de gemeente 's-Gravendeel.

Heinenoord is een dijkdorp met compacte lintbebouwing langs de Dorpsstraat en de landschappelijke zone langs de Oude Maas. De aangrenzende buurtschap Goidschalxoord bestaat ook uit oude lintbouwing langs de dijk. Bepalend voor het gezicht van Heinenoord zijn verder de strakke, op Deltahoogte gebrachte Buitendijk langs de Oude Maas en de palletfabriek in Goidschalxoord.

Mijnsheerenland is het enige wegdorp in de Hoeksche Waard. Mijnsheerenland is niet gegroeid aan dijken, maar aan een kruispunt van wegen. De hoofdstructuur bestaat uit de as Raadhuislaan - Wilhelminastraat - Hoflaan met lintbebouwing en een concentratie van winkels, en dwars daarop de Laan van Westmolen. Dit is ook de verbinding met Westmaas.

Maasdam is een typisch woondorp en heeft weinig eigen voorzieningen.

Puttershoek is een overwegend agrarisch dorp. De grote suikerfabriek is gebouwd in 1913. Puttershoek is het grootste dorp en werkcentrum in Binnenmaas met een specifiek (half) stedelijk karakter en de meeste voorzieningen (winkelcentrum en discotheek).

Westmaas ligt voor de helft in Het Munnikenland van Westmaas, een beschermde polder met grote landschappelijke, natuurlijke en wetenschappelijke waarde. Het ligt rondom de westelijke kop van de Binnenbedijkte Maas. Het dorp loopt ruimtelijk gezien door in Mijnsheerenland, maar het wordt door de inwoners ervaren als een apart dorp met een eigen cultuur.

...in het kort

Inwoners
28.649 (Nr. 161 van 443 gemeenten)
Oppervlakte
75,7 km2 (Nr. 188 van 443 gemeenten)
Wateroppervlakte
4,2 km2 (Nr. 114 van 443 gemeenten)
Bevolkingsdichtheid
378,4 inw/km2 (Nr. 212 van 443 gemeenten)
E-mailadres
gemeente@binnenmaas.nl
Webadres
http://www.binnenmaas.nl

Opties