Geschiedenis - Gemeente De Marne

De gemeente De Marne is in 1990 ontstaan na een gemeentelijke herindeling van de gemeenten Leens, Eenrum, Ulrum en Kloosterburen. De gemeente heette aanvankelijk Ulrum, maar heeft zijn naam in 1992 gewijzigd in De Marne, naar de gelijknamige onderkwartier van Hunsingo.

De gemeente omvat de volgende plaatsen: Bokum, Broek, Douwen, Eenrum, Ewer, Grijssloot, Groot Maarslag, Hornhuizen, Houwerzijl, Kaakhorn, Kleine Huisjes, Klein Maarslag, Kloosterburen, Kruisweg, Lauwersoog, Leens, Mensingeweer, Molenrij, Niekerk, Oudedijk, Pieterburen, Roodehaan, Schouwerzijl, Stort, Ulrum, Vierhuizen, Vliedorp, Warfhuizen, Wehe-den Hoorn, Westernieland, Wierhuizen, Zoutkamp, Zuurdijk.

Het Lauwersmeergebied is vanaf 12 november 2003 officieel Nationaal Park. Het park, op de grens van de provincies Friesland en Groningen, is een weids gebied, bestaande uit wateren, zandplaten, grazige graslanden en bossen. Het heeft een rijke plantengroei, met zowel zoutminnende kwelderplanten (kweldergras, duizendguldenkruid en zeekraal) op de slikken als verschillende soorten orchidee├źn en parnassia, kenmerkende soorten voor vochtige duinvalleien. Het is een belangrijk rust- en fourageergebied voor vogels. De rijkdom aan broedvogels (brandgans, verschillende soorten eenden, roofvogels en rietvogels) is een belangrijke waarde van het gebied. Door de openheid van het landschap is het Lauwersmeer bijzonder aantrekkelijk voor wandelaars, fietsers en vogelliefhebbers. Ook watersporters kunnen er hun hart ophalen. In 1969 werd de Lauwerszee met een dam afgesloten van de Waddenzee, waardoor de naam veranderde in Lauwersmeer. Het park heeft een omvang van ca. 5800 hectare. Grootste eigenaar/beheerder is Staatsbosbeheer.

...in het kort

Inwoners
10.754 (Nr. 382 van 443 gemeenten)
Oppervlakte
167,3 km2 (Nr. 62 van 443 gemeenten)
Wateroppervlakte
73,2 km2 (Nr. 23 van 443 gemeenten)
Bevolkingsdichtheid
64,3 inw/km2 (Nr. 255 van 443 gemeenten)
E-mailadres
gemeente@demarne.nl
Webadres
http://www.demarne.nl

Opties