Geschiedenis - Gemeente De Ronde Venen

De gemeente De Ronde Venen bestaat sinds 1989.

De ontginning (vanaf eind 11de eeuw), de vervening (vanaf de 14de eeuw) en de droogmaking (vanaf de 18de eeuw) lopen als een rode draad door de ontwikkeling van het gebied.

De grootste kern Mijdrecht is sinds 1960 explosief gegroeid. Door de opkomst van de industrie veranderde Mijdrecht van een plattelandsdorp in een industrieel centrum. Hoge flats tekenen de horizon. Mijdrecht, met zijn kaasindustrie, is gelegen aan de 'Kromme Mijdrecht'.

Omdat het grootste deel van de beroepsbevolking van Vinkeveen/Waverveen en Wilnis nu in de regio werkzaam is, zijn deze dorpen heden ten dage dan ook typische forensengemeenten. De huidige plaatselijke werkgelegenheid in Vinkeveen bestaat grotendeels uit toerisme en recreatie. De oorzaak hiervan vormen de Vinkeveense Plassen, waarvan de regionale betekenis door de eeuwen heen veranderde: eerst de (stedelijke) behoefte aan turf, kort voor de Tweede Wereldoorlog de vraag naar zand (De Amsterdamse Bijlmermeer is gebouwd op zand, gewonnen uit de Vinkeveense Plassen) en nu zijn de plassen een belangrijk recreatiegebied voor de Amsterdamse agglomeratie.

...in het kort

Inwoners
34.565 (Nr. 125 van 443 gemeenten)
Oppervlakte
140,2 km2 (Nr. 78 van 443 gemeenten)
Wateroppervlakte
1,0 km2 (Nr. 262 van 443 gemeenten)
Bevolkingsdichtheid
246,6 inw/km2 (Nr. 255 van 443 gemeenten)
E-mailadres
gemeente@heerenveen.nl
Webadres
http://www.heerenveen.nl

Opties