Geschiedenis - Gemeente Gilze en Rijen

Gilze is een van de oudste plaatsen in het land van Breda. Het heeft zich ontwikkeld uit de 'Villa Gillesa cum appendiciis', het uitgestrekte domein dat in 992 door Hilsondis, gravin van Strijen, geschonken zou zijn aan de Abdis van Thorn. Hoewel de schenkingsakte, waarin de naam Gilze voor het eerst in de geschiedenis opduikt, door de huidige historici als vals wordt bestempeld, moet de schenking toch in ieder geval voor het begin van de 12de eeuw hebben plaatsgehad.

In de 19de eeuw begon de opmars van de leerlooierij als nevenbedrijf op de boerderij. De leerlooierij vormde op haar beurt de grondslag voor de schoenindustrie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag Gilze en Rijen onder vuur htoen de Duitse bezetter de bestaande vliegvelden samentrok en uitbreidde. Tal van bombardementen en beschietingen waren hiervan het gevolg. Na Dolle Dinsdag (5 september 1944) gingen de Duitsers zich te buiten aan zinloze vernielingen. Raadhuis, molens en watertoren werden opgeblazen. De kerk van Gilze volgde nog op Bevrijdingsdag, net voordat de Poolse troepen Gilze binnentrokken. Ook na de bevrijding vielen er nog slachtoffers ten gevolge van neergekomen vliegende bommen (V-1's en V-2's).

De oude kerk van Gilze werd in 1952 herbouwd.

...in het kort

Inwoners
25.376 (Nr. 198 van 443 gemeenten)
Oppervlakte
73,0 km2 (Nr. 196 van 443 gemeenten)
Wateroppervlakte
0,0 km2 (Nr. 434 van 443 gemeenten)
Bevolkingsdichtheid
347,6 inw/km2 (Nr. 222 van 443 gemeenten)
E-mailadres
gemeente@neerijnen.nl
Webadres
http://www.neerijnen.nl

Opties