Info - Gemeente Middelburg


 DE CENTRALE LIGGING VAN MIDDELBURG IN HET NEDERLANDS TAALGEBIED
Middelburg (de echte "Deltametropool"), ooit de op 4 na grootste stad van het land, is de grootste stad van Zeeland en is - al 1000 jaar - de oudste en belangrijkste centrumstad van de regio Midden-Zeeland, die 215.000 inwoners telt. Het is een universiteitsstad, het demografisch hart van Zeeland en de grootste toeristen-, cultuur- en winkelstad van het Deltagebied. Jaarlijks worden binnen een straal van 15 km, vanaf het Middelburgse centrum, meer dan 400.000 vakanties doorgebracht, die samen goed zijn voor ruim 2,7 miljoen overnachtingen en meer dan 30% van alle binnenlandse vakanties in Zeeland.


Landelijk vergeleken vormen Middelburg en Vlissingen 1 stad, die op een paar honderd meter na aan elkaar zijn vastgebouwd. Ondanks dat het twee gemeenten zijn, vormen ze al eeuwen een onafscheidelijke twee-eenheid, die elkaar aanvullen en nodig hebben. Middelburg-Vlissingen behoort tot de 30 grootste steden van Nederland. De oppervlakte van Middelburg+Vlissingen is met 83 km2 ongeveer gelijk aan die van: Leeuwarden, Assen, Groningen, 's-Hertogenbosch en Den Haag.


Het stadsgebied Middelburg-Vlissingen telt 95.000 inwoners en heeft een bevolkingsdichtheid groter dan Zwolle, Assen en Lelystad en welke gelijk is aan die van Leeuwarden. Middelburg en aangrenzende gemeenten telt meer inwoners dan de officiele stadsgewesten Leeuwarden, Zwolle en Maastricht en bijna evenveel als de officiele stadsgewesten 's-Hertogenbosch en Dordrecht.


Middelburg en Vlissingen, met samen 45.000 arbeidsplaatsen, 5.500 bedrijfsvestigingen en bijna 18.000 leerlingen/studenten in alle soorten onderwijs, vormen nog steeds (volgens eeuwenoude traditie) het economisch hart en grootste onderwijscentrum van Zeeland.

Binnen een straal van 100 km vanaf Den Haag wonen bijna evenveel Nederlandstaligen als vanaf Middelburg. Dat zijn er 9 tot 10 miljoen vanaf Den Haag en 8 tot 9 miljoen vanaf Middelburg.


De afstand van het tweetalige Brussel naar Middelburg is 80 km hemelsbreed en binnen slechts 80 km hemelsbreed vanaf Middelburg liggen de volgende grote/grotere Nederlandstalige gemeenten: Oostende, Brugge, Roeselare, Kortrijk, Gent, Aalst, Sint-Niklaas, Mechelen, Antwerpen, Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom, Dordrecht, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Delft, Westland en Den Haag.*************************************************************************************************Middelburg is een gemeente in de provincie Zeeland. De gemeente ligt op het schiereiland Walcheren.

De dorpen Nieuw- en Sint-Joosland, Kleverskerke, en Sint-Laurens behoren tot de gemeente. Evenals de stad Arnemuiden. *************************************************************************************************

 

Meer over Gemeente Middelburg

...in het kort

Inwoners
47.267 (Nr. 74 van 443 gemeenten)
Oppervlakte
53,0 km2 (Nr. 260 van 443 gemeenten)
Wateroppervlakte
4,8 km2 (Nr. 105 van 443 gemeenten)
Bevolkingsdichtheid
891,2 inw/km2 (Nr. 106 van 443 gemeenten)
E-mailadres
info@middelburg.nl
Webadres
http://www.middelburg.nl

Opties