Geschiedenis - Gemeente Stede Broec

De gemeente ontstond bij de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1979.

Het woord 'broek' betekent moeras. De naam Grootebroek verwijst dus naar een groot moeras, de naam Lutjebroek naar een klein moeras. De naam Bovenkarspel verwijst naar de kerk: een 'kerspel' is een kerkdorp, een parochie.

Lutjebroek is de moeder van alle negorijen (gehuchten) in Nederland. Het dorp duikt met enige regelmaat op in de betekenis van plaats diep in het achterland. Dat is bijzonder, want de plaats ligt centraal tussen Hoorn en Enkhuizen; op nog geen half uur van Amsterdam. Sinds wanneer de Lutjebroekers gebukt gaan onder het negatieve imago van hun dorpsnaam is niet bekend. In ieder geval heeft zangeres Trea Dobbs in 1968 de reputatie van de plaats geen goed gedaan. Zij scoorde in november van dat jaar een tip-notering met 'Was jij maar in Lutjebroek gebleven'. Het refrein daarvan luidt: " Was jij maar in Lutjebroek gebleven/Met je hengel en je wurmen erbij/Was jij maar in Lutjebroek gebleven/Dat was beter voor jou en voor Lutjebroek en mij ".

In 1970 verdiende het merendeel van de bevolking zijn brood in de tuinbouw. Honderden Bovenkarspelders, Grootebroekers en Lutjebroekers hadden een eigen bedrijf of bedrijfje. De jaren erna vond een snelle verschuiving naar grootschaligheid en een ingrijpende ruilverkaveling plaats. De bekendste inwoner van Lutjebroek is Zouaaf Pieter Janszoon Jong. Zijn roem verwierf hij rond 1870 in de slag bij Monte Libretti, waar hij vocht voor het behoud van de Kerkelijke Staat in Italiƫ. 'De reus uit Lutjebroek' sloeg 14 man met de kolf van zijn geweer de hersens in. Toen in 1925 in Lutjebroek een gymnastiekvereniging werd opgericht, stelde de toenmalige kapelaan voor om die 'Pieter Janszoon Jong' te noemen. Hij kreeg geen bijval: het werd S.S.S. Zes jaar later kwam er een voetbalclub en de kapelaan probeerde het nog een keer. Opnieuw kreeg hij zijn zin niet; de naam werd 'De Zouaven'. Zij voetballen nog altijd in de kleuren die ook het tenue van Pieter Janszoon Jong had: grijs met rood. P.J. Jong leeft voort in Lutjebroek. Zijn beeld is ingemetseld in de gevel van de RK-kerk en de belangrijkste straat van het dorp is naar hem genoemd.

...in het kort

Inwoners
21.345 (Nr. 242 van 443 gemeenten)
Oppervlakte
14,4 km2 (Nr. 419 van 443 gemeenten)
Wateroppervlakte
0,0 km2 (Nr. 384 van 443 gemeenten)
Bevolkingsdichtheid
1480,2 inw/km2 (Nr. 63 van 443 gemeenten)
E-mailadres
gemeente@stedebroec.nl
Webadres
http://www.stedebroec.nl

Opties