Weetjes - Gemeente Steenwijkerland

De gemeente Steenwijk ligt in de Kop van Overijssel en grenst aan Friesland, Drenthe en Flevoland. De gemeente kent binnen haar grenzen verschillende landschappen: het waterrijke gebied rond Giethoorn, Kalenberg en Ossenzijl, het heuvelachtige bosgebied nabij landgoed De Eese en De Woldberg en de historische Zuiderzeestadjes Vollenhove en Blokzijl.

Vollenhove, Blokzijl en Kuinre zijn van oudsher plaatsjes die ooit aan de Zuiderzee lagen. Giethoorn, Ossenzijl en Kalenberg waren de plaatsen waar men in de voorgaande eeuwen leefde van de veenwinning. De grote meren (De Wieden) en de kleine vaartjes (weren) zijn hiervan een tastbare herinnering.

Beroemd

Hildo Krop (1884-1970; beeldhouwer geboren in Steenwijk), Hajo Bruins (Steenwijk is de geboorteplaats van de acteur), Evert van Benthem (geboren in Sint Jansklooster; winnaar van de Elfstedentocht in 1985 en 1986)

Culinaire specialiteit

Blokzijler brokken (koek die qua smaak tussen speculaas en kruidkoek inzit; de koek is eigenlijk ontstaan uit een mislukt product, waar door de jaren heen aan gesleuteld is, totdat de Blokzijler brok ontstond)

...in het kort

Inwoners
43.127 (Nr. 89 van 443 gemeenten)
Oppervlakte
330,0 km2 (Nr. 14 van 443 gemeenten)
Wateroppervlakte
40,7 km2 (Nr. 34 van 443 gemeenten)
Bevolkingsdichtheid
130,7 inw/km2 (Nr. 255 van 443 gemeenten)
E-mailadres
info@steenwijkerland.nl
Webadres
http://www.steenwijkerland.nl

Opties