Weetjes - Gemeente Terschelling

Heb je moeite met het onthouden van de volgorde van de Waddeneilanden? Dan kun je de T.V.T.A.S. als ezelsbruggetje gebruiken: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog.

Het Nederlandse centrum van de cranberryteelt. De cranberries die in de vochtige, kalkarme duinvalleien van Terschelling groeien zijn afkomstig van tijdens een storm aangespoelde vaten met rode bessen. Jutters gooiden het middel van zeelui tegen scheurbuik in de duinen en zo ontstond er deze unieke cranberrycultuur.

Beroemd

Willem Barentsz (zeeman en cartograaf, die overleed op de derde vergeefse tocht om de noord naar Aziƫ, na de legendarische overwintering op Nova Zembla in 1595-1597), zanger Hessel ('Somebody told me')

Culinaire specialiteiten

Cranberry likeur, Cranberry gebak, Terschellinger Cranberry compote (zoete moes), Pondkoek (speculaasachtige koek), potjeskoek (tulband met en zonder gember), koeitongen (gebak), Terschellinger Cranberries (schapekaas met cranberries), Terschellinger honing, Terschellinger pondkoek (grote platte koek; kruising tussen speculaas en taaitaai; met en zonder vanille verkrijgbaar; vroeger alleen per pond te koop)

Literatuur

Terschelling dankt zijn literaire image aan de romans 'Sil de strandjutter' (1940) en 'Arjen' (1943) van Cor de Bruijn (Wormerveer, 1883-Hilversum, 1978). Het eerste boek werd in 1976 voor NCRV-tv bewerkt en wordt nog jaarlijks vertoond.

Film

Televisieserie 'Sil de strandjutter' (NCRV, 1976; onder andere bij de Badweg in Oosterend)

Muziek

Twee hits hebben Terschelling in de titel: Fijn op Terschelling van Maz & Betsy (1966) en Terschelling van Rob Janszen (1996)

...in het kort

Inwoners
4.707 (Nr. 437 van 443 gemeenten)
Oppervlakte
674,0 km2 (Nr. 2 van 443 gemeenten)
Wateroppervlakte
584,6 km2 (Nr. 1 van 443 gemeenten)
Bevolkingsdichtheid
7,0 inw/km2 (Nr. 255 van 443 gemeenten)
E-mailadres
gemeente@terschelling.nl
Webadres
http://www.terschelling.nl

Opties