Geschiedenis - Gemeente Zijpe

Op de vraag van de schilder Jan van Scorel stemde keizer Karel V in 1552 in met de plannen om de baai met een dijk af te sluiten. In 1597 werd ze drooggelegd, waardoor de oude Westfriese Zeedijk, die in oostelijke richting de grens van de gemeente vormt, een binnendijk werd.

Oudesluis ontstond al kort na 1597. Tot de inpoldering van de Anna Paulowna-polder in 1845 lag het aan de waddenachtige uitlopers van de Zuiderzee. Het dorp Petten ligt pal aan de Noordzee. Het wordt tegen de zee beschermd door de Pettemer Zeewering.

Schagerbrug is vlak na de droogmaking ontstaan op het kruispunt van de Grote Sloot en de Schagerweg. Het was en is de hoofdplaats met het gemeentehuis.

De hervormde kerk dateert uit 1843.

Het Zijper Museum (voorheen 'de Oudheidkamer') is ondergebracht in het Gemeentehuis. St. Maartensbrug ligt op de kruising Groote Sloot - St. Maartensweg. Het dorpje is meteen na de droogmaking gesticht. Er kwamen enkele centrale voorzieningen, zoals de (hervormde) kerk en het bodehuis. Net voorbij Sint Maartensbrug staat een bijzondere constructie: de stolpbrug over de Groote Sloot, die het Noord-Hollands kanaal met het Oude Veer verbindt. De brug is in 1997 gebouwd in de vorm van een stolpboerderij, ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Zijpe- en Hazepolder.

Bij Sint Maartensvlotbrug ligt 'Het Wildrijk'. Dit 17 ha grote bos is sinds 1941 eigendom van de Stichting Het Noordhollandse Landschap. In de Zijpe bevindt zich nog het buurtschap Sint Maartenszee, een badplaats aan de voet van de duingordel. Het strand kan bereikt worden via een weg door de duinen.

't Zand ontstond omstreeks het midden van de 18de eeuw als buurtschap rondom het logement 't Wapen van Alkmaar. Na de aanleg van het Noordhollands kanaal in 1824 groeide 't Zand uit tot een dorp.

Landbouw was en bleef het hoofdmiddel van bestaan, maar na 1890 ontwikkelden zich enkele timmer- en kaasfabriekjes langs het kanaal, profiterend van de mogelijkheid van vervoer over water.

Rond de eeuwwisseling bezat 't Zand een station van de paardenposterij. De huidige katholieke kerk is van 1863. In de Noord-Hollandse plaats 't Zand is zondag 8 juli 2007 het monument voor de 36 Nederlandse slachtoffers van de tsunami officieel onthuld. Het gedenkteken van het natuurgeweld in Aziƫ dat toesloeg op tweede kerstdag 2004 is gemaakt door Saskia Koning. Het bestaat uit een drie meter lange hardstenen golf in schelpenzand omringd door 36 door water gepolijste zwerfstenen met daarop de namen van de slachtoffers. Op de golf staat de tekst 'Een golf die komt en gaat en alles anders achterlaat'.

...in het kort

Inwoners
11.558 (Nr. 368 van 443 gemeenten)
Oppervlakte
116,3 km2 (Nr. 108 van 443 gemeenten)
Wateroppervlakte
2,2 km2 (Nr. 185 van 443 gemeenten)
Bevolkingsdichtheid
99,3 inw/km2 (Nr. 255 van 443 gemeenten)
E-mailadres
postbus5@zijpe.nl
Webadres
http://www.zijpe.nl

Opties