Weetjes - Gorinchem

Beroemd: Ida G. M. Gerhardt (in 1905 de geboorteplaats van de dichter), H. van Randwijk (1909; geboorteplaats van 'Vrij Nederland'-hoofdredacteur), Hendrick Hamel (1630-1692; in 1653 ontdekker van Korea)

Culinaire specialiteit(en): Gorkumse zoute bollen (kaasskoekjes te koop bij kaaswinkel Den Besten aan de Gasthuisstraat 29)

Wapenspreuk: Fortes creantur fortibus (Helden brengen helden voort)

Het tolhuis was in 1621 de plek waar de boekenkist met daarin Hugo de Groot aan land werd gebracht na diens ontsnapping uit Slot Loevestein. Van de boekenkist bestaan zeker twee exemplaren, want Slot Loevestein en het Rijksmuseum claimen allebei de echte te bezitten.

Bij de Korenbrug staat een beeld van Hendrick Hamel (1630-1692), waarnaar in de Lingewijk ook een straat is genoemd. Deze Gorcumse zeeman sloeg in 1653 met zijn VOC-schip 'de Sperwer', te pletter op de rotsen van het Koreaanse eiland Cheju-do (Korea). Daar werd hij door de koning 13 jaar gevangen gehouden. In 1666 wist hij te ontvluchten en schreef hij een journaal over de lotgevallen. Het beklemmende verhaal zorgde ervoor dat de wereld hoorde van het land Korea. Hendrick Hamel wordt daarom ook wel beschouwd als de Columbus van Korea. Eenzelfde beeld staat in Kangjin, de Zuid-Koreaanse stad waar Hendrik Hamel, een gedeelte van de dertien jaar, gevangen werd gehouden

Met Woudrichem en Loevestein vormde Gorinchem een bijna onneembare vestingdriehoek als onderdeel van eerst de Hollandse (loop van de 17de eeuw) en later de Nieuwe Hollandse Waterlinie (vanaf 1815 aangelegd). Het idee achter dit verdedigingsconcept was de vijand op afstand te houden door grote stukken land onder water te zetten.

Talloze bouwwerken herinneren nog aan dit militaire verleden. Tot circa 1900 mocht er alleen binnen de vesting gebouwd en gewoond worden, om rondom een vrij schootsveld te houden.

Opties