Weetjes - Gouda

De Beeldenstorm uit 1566 ging aan de Sint-Janskerk voorbij, vanwege - naar wordt beweerd - de zeer grote tolerantie van de Gouwenaars. Daardoor zijn de wereldberoemde gebrandschilderde glas-in-loodramen met bijbelse en historische taferelen, de zogenaamde 13 'Goudse Glazen' van de gebroeders Dirck en Wouter Crabeth heel gebleven; dat zijn de oudst bewaard gebleven glas-in-loodramen van Nederland. Ook de originele ontwerpen (kartons) zijn er nog. De zeventig gebrandschilderde ramen in de Sint-Janskerk, de Goudse glazen, waren in de 17de eeuw al een trekpleister. In de jaren 1980 zijn alle ramen er stuk voor stuk uitgehaald voor een behandeling die ze moet beschermen tegen aantasting door uitlaatgassen en zure regen. Ook heeft men toen aan de buitenkant extra glas geplaatst om regen, wind en vandalen te weren. De restauratie duurde zes jaar.

De Gouwenaren werden vroeger Gapers genoemd, waarschijnlijk omdat ze zich nooit haastten bij het bedienen van hun sluizen en naar de wachtende schepen stonden te gapen.

In 1953 bestond de voormalige Stearine Kaarsenfabriek 100 jaar. Om dit te vieren werd het Goudse stadhuis eenmalig een avond helemaal verlicht met kaarsen. Dit was zo'n succes dat besloten werd om dit jaarlijks elke 2de dinsdag in december te herhalen ('Gouda bij Kaarslicht'/??Kaarsjesavond Gouda??).

Beroemd

Geboorteplaats van dichter Hiëronymus van Alphen (1746), Jort Kelder (1964), Ad Melkert (12 februari 1956; fractievoorzitter PvdA), Hind Laroussi (3 december 1984; Idols zangeres van 'Summer all over again'), Anita Witzier (presentatrice geboren op 10 november 1961)

Culinaire specialiteiten

Goudse kaas (belegen Goudse is geschikt voor de Goudse kaasdoop - op drukke boerendagen werd dit gegeten met brood en gekookte aardappelen), Goudse Siroopwafel of Stroopwafel (wafel van tarwemeel en stroop; vroeger gebakken van overgebleven deeg en stroop en daarom stond het bekend als het 'banket van de armen'), Goudse aardappels (in plakken gesneden aardappels gebakken met ui en blokjes Goudse kaas en peterselie), Goudse beschuitpap (gemaakt van bloem, weimelk, ei, beschuiten, kaneel en bier)

Een document uit de archieven van de Provincie Zuid-Holland uit het jaar 1840 noemt voor de eerste keer een recept voor 'Goudse stroopertjes' (een andere naam voor stroopwafels). In het recept staat dat de wafels gebakken werden van deegresten en kruimels uit de bakkerij en dat dit gevuld werd met stroop. Omdat ze erg goedkoop waren werden ze ook wel 'armenkoeken' genoemd. De produktie van dit typisch Goudse produkt werd gestimuleerd door de vestiging van de eerste stroopfabriek in Gouda in het jaar 1819. Tot de jaren 1870 bleven de stroopwafels een exclusief produkt dat alleen in Gouda gemaakt werd. Later begonnen inwoners van Gouda de stroopwafels te bakken op markten, festivals en feesten binnen en buiten de regio. Hierdoor verkreeg de stroopwafel nationale faam.

Wapenspreuk

Per aspera ad astra (Langs ruwe wegen naar de sterren)

Opties