Bezienswaardigheden - Haarlem

In het recreatiegebied De Haarlemmerhout staat het Hildebrand -monument van professor Jan Bronner. Lees verder...

Luilak, een niet-christelijke traditie, wordt gevierd op de zaterdag voor Pinksteren. Lees verder...

Jaarlijks wordt het Draaiorgelfestival gehouden.

Ten noorden van de oude binnenstad van Haarlem ligt begraafplaats Kleverlaan. Lees verder...

Te bezoeken

- Amsterdamse Poort (1355)
- Architectuur Bouwhistorisch Centrum/Spaarnestad Fotoarchief/Historisch Museum Zuid-Kennemerland aan Groot Heiligland 47 (met maquette van Haarlem anno 1822)
- Bakenes(ser)hofje in de Wijde Appelaarsteeg (1395; gesticht door Dirck van Bakenes; het oudste van Haarlem; het raadseltje boven de in- en uitgang verklapt de minimumleeftijd en het aantal van de bewoonsters)
- Beeld van Hannie Schaft in het in 1865 aangelegde Kenaupark (3 mei 1982; Truus Menger-Oversteegen, die met Hannie 'Het meisje met het rode haar' Schaft in het verzet had gezeten)
- Begraafplaats Kleverlaan aan de Kleverlaan 1 (met graven van wielrenner en schaatser Jaap Eden, natuurkundigen Hendrik Antoon Lorentz en P. Zeeman die in 1902 de Nobelprijs voor natuurkunde wonnen)
- Corrie ten Boomhuis aan de Barteljorisstraat 19 (onderduikwoning van de schrijfster van 'De Schuilplaats' in de Tweede Wereldoorlog)
- De Toneelschuur(gebouw ontworpen door striptekenaar Joost Swarte met architectenbureau Mecanoo)
- De Waag (1598; met blokvormige bekleding in natuursteen)
- Drogisterij Van der Pigge en Vroom & Dreesmann aan Verwulft/Gierstraat (de drogisterij uit de 18de eeuw wilde zijn grond niet verkopen, daarom werd een filiaal van V & D door J. Kuijt tussen 1930-1934 om dat pand heengebouwd)
- Frans Hals Museum aan Groot Heiligland 62 (voormalig Oudemannenhuis; met 8 Schutters- en Regentenstukken van Frans Hals; met poppenhuis van Sara Rothé)
- Frederik van Eeden-monument in het Frederikspark (1966; Mari Andriessen; voorstellende de kleine Johannes, zijn hond Presto en zijn leidsman Windeskind)
- Grote of St. Bavokerk. Lees verder...
- Grote of St. Bavokerk (rustplaats van onder meer de schilders Frans Hals en Pieter Saenredam)
- Hildebrandmonument in stadsbos de Haarlemmerhout. Lees verder...
- Hodshon huis aan Spaarne 17 (1794; A. van der Hart; met Bibliotheek, Bestuurskamer en Blauwe zaal met elk hun eigen kleur)
- Hofje van Staats op de Jansweg (vernoemd naar garenreder IJsbrand Staats)
- Monumentale Paviljoen Welgelegen aan de Dreef (J.B. Dubois; 1786-1789; voormalige residentie van Lodewijk Napoleon; thans Provinciehuis)
- Monumentale Teylers Museum aan Spaarne 16. Lees verder...
- Nieuwe kerk (1645-1649; Jacob van Campen; hervormde kerk in de vorm van een Grieks kruis)
- Remontstrantshofje (in 1774 door Justus en Izabella van Leeuwarden werd gesticht voor zes vrouwen)
- Restaurant De Componist aan de Lange Veerstraat 1 (Jugendstil-hoekpand; destijds de eerste V&D van Haarlem)
- Spoorwegstation (1899-1908; D.A.N. Margadant; in art-nouveaustijl; met tegeltjes waarop transportmiddelen staan afgebeeld en rijk gedecoreerd smeedijzerwerk)
- Stadhuis (vanaf 1351 herbouwd met vele aanbouwingen in de eeuwen erna; het oudste nog bestaande stadhuis)
- Standbeeld Laurens Jansz. Coster op de Grote Markt (1856; Louis Royer, afkomstig uit Mechelen; 1625 kilo zwaar en 4 meter hoog; op nummer 25 bevindt zich in de gevel ook een borstbeeldje)
- Teylershofje
- Theo Swagemakers Museum aan Stoofsteeg 6 zwart (geopend in juni 1999 in voormalige ambachtsschool voor weesjongens; met werk van de in Tilburg geboren, maar in Amsterdam werkzame portretschilder die leefde van 1898-1994)
- Verweyhal (vernoemd naar de in 1995 overleden Haarlemse schilder Kees Verwey; moderne en eigentijdse kunst)
- Vishal (hedendaagse beeldende kunst)
- Vleeshal op de Grote Markt (1602-1604; Lieven de Key; in de kelder thans Archeologisch Museum)
- Wereldklok aan de Wagenweg 88 (klok met muziekinstrumentarium, orgel en carillon; elk half uur komen beroemde historische figuren te voorschijn, terwijl de klok verschillende wereldtijden aangeeft plus de zon - en maanstand en de jaargetijden)

Koopavond

Donderdag en elke eerste zondag van de maand koopzondag.

Warenmarkt

Maandag en zaterdag (Grote Markt en Botermarkt). Elke vrijdag van 09.00-17.00 uur is er biologische markt op de Botermarkt.

Opties