Bezienswaardigheden - Harderwijk

Van de middeleeuwse ommuring is de Vispoort het voornaamste overblijfsel. Lees verder...

Er zijn jachthavens met winkels op loopafstand, surf-, zeil- en overnachtingsmogelijkheden.

Elke tweede zaterdag in juni wordt in Harderwijk het visserijfeest 'Aaltjesdag' gevierd met allerlei attracties.

Zowel de polderlandschappen als de Veluwe bevinden zich in de onmiddellijke nabijheid. Het Beekhuizer Zand (1000 ha) is een uitgestrekt bos- en heidegebied, dat vrij toegankelijk is, evenals de stranden van het Veluwemeer.

Te bezoeken

- Vischpoort (15de eeuw)
- Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk aan het Kerkplein 1 (14de-16de eeuw; Laat Nederrijnse gothiek; thans N.H. Kerk; met bijzondere wand- en plafondschilderingen uit de 16de eeuw van Ewolt van Delft; te bezichtigen)
- Catharinakapel (1502; bakstenen dubbelkerk; na restauratie door dr. P.J.H. Cuypers in 1913 omgevormd tot R.K. kerk; anno 2002 in gebruik voor culturele doeleinden)
- Dolfinarium Harderwijk aan de Strandboulevard Oost 1. Lees verder...
- Smeepoort
- Onafhankelijkheidspoort (in 1913 in de oude stadsmuur gebouwd als herinnering aan de 100-jarige onafhankelijkheid van het Franse juk)
- Veluws Museum van Oudheden aan de Donkerstraat 4 (gevestigd in een herenhuis uit de 18de eeuw; hoogtepunten uit de geschiedenis van Harderwijk, ouderwetse kruidenierswinkel De Moor en klederdrachten van Noord-West Veluwe)
- Linnaeustorentje aan de Academiestraat (Winterverblijf van de Johanniter Ridders van de Commanderij van 's-Heerenloo; achthoekig laatgotische traptoren met borstbeeld van de Zweedse plantkundige Linnaeus)
- Voormalig Stadhuis op de Markt (1727; met raadzaal met goudleder behang uit 1730 en vergulde schouw; anno 2002 in gebruik als trouwzaal en muziekschool)
- Gemaal Lovink, pand Bruggestraat 49 te Harderwijk (met zeldzaam panoramabehangsel; thans kantongerecht)
- Beeld 'Verzonken stad' langs de Knardijk in het Veluwemeer (1996; Adam Colton; zes brokstukken Portugees graniet, hier en daar uitgehakt)
- Palingrokerijmuseum aan Strandboulevard Oost 8
- Hortus Botanicus (kruidentuin)

Koopavond

Vrijdag

Warenmarkt

Zaterdagmorgen

Meer Bezienswaardigheden Harderwijk

Opties