Weetjes - Harlingen

Harlingen is de thuishaven van het legendarische jongetje Hansje Brinkers die zijn vinger in de dijk stak en zo voorkwam dat de stad door de zee werd verzwolgen. Zijn standbeeld staat vlakbij het vertrekpunt van de veerboten. In Spaarndam staat overigens ook een beeld van Hansje Brinker.

In Harlingen vervaardigde men vroeger een wollen kledingstof (Harlinger bont). Om de wol te reinigen, werd de wol in grote tobben met water gedaan, waarop iemand blootvoets aan het trappelen sloeg. Daaraan danken de Harlingers hun bijnaam 'tobbedansers'/'tobbedûnsers'.

De beschermheilige van (onder andere) de stad Harlingen is St. Michael. De naam van St. Michael is nu onder meer nog verbonden aan de Rooms Katholieke parochie, die haar monumentale kerk heeft aan de Zuiderhaven, en de Rooms Katholieke basisschool. Ook in het straatbeeld van Harlingen komt St. Michael nog opvallend voor. De gevel van het stadhuis aan de Noorderhaven wordt boven het balkon bekroond met een verguld beeld van de beschermheilige. Dat beeld is gesneden door Gerbrandus van der Haven. St. Michael is hier als drakendoder - bestrijder van onheil - uitgebeeld. Ook aan de andere kant van het stadhuis is aan de Raadhuistoren St. Michael in een 17e eeuwse gevelsteen uitgebeeld.

Beroemd

Geboorteplaats van schilder Jacob Adriaensz Backer (1608), schrijver/arts Simon Styl (1731), Hotze Schuil (1924; kaatser)

Opties