Bezienswaardigheden - Helvoirt

Raadhuis: het voormalige gemeentehuis met een originele houten klokkentorentje uit 1792.

Kasteel Zwijnsbergen: een kasteel , ook wel 'Speelhuis' genoemd, uit 1428. Rond 1914 werd het gekocht door de burgemeester van 's-Hertogenbosch, Frans van Lanschot. Het is nu nog steeds in het bezit van deze familie.

Protestantse kerk: De kerk is in de 12e eeuw als een houten kapel gebouwd. In de 13e eeuw werd de kerk opgetrokken in steen. Het vroegere koor is omgebouwd tot kosterswoning. In de kerk staat op een koperen lezenaar een statenbijbel uit 1702, die dominee Van Gogh, de vader van Vincent van Gogh, bij zijn vertrek uit Helvoirt in 1875 aan de kerk schonk. Het eikenhouten doksaal werd in 1872 door dezelfde dominee verkocht aan het Rijksmuseum in Amsterdam.

Katholieke Sint-Nicolaaskerk: grote neogotische kerk uit 1901-1903 naar een ontwerp van Hubert van Groenendael.

Jagtlust, een voormalige buitenplaats aan de Torenstraat, uit 1781, met aan de overzijde van de straat de Overtuin. Het werd gebouwd door Reinier Henrick van Kuffeler, een rijke Amsterdammer die zussen had wonen op Kasteel Maurick en op Kasteel Zwijnsbergen. Het buiten werd gebouwd op de fundamenten van een veel ouder huis, mogelijk een uithof van de Abdij van Sint-Geertrui te Leuven.

Opties