Weetjes - Kampen

Kamper uien zijn in tegenstelling tot Amsterdamse uien niet eetbaar; het zijn namelijk in Kampen voorgevallen dwaze gebeurtenissen. Zoals van de burgemeester die eens alle poorten liet sluiten en de bruggen deed ophalen, opdat de ontsnapte kanarie van zijn vrouw de stad niet uit kon.

In mei 1994 begon de herbouw van de Kamper Kogge; het eerste schip dat de mogelijkheid bood om goederen over zee te vervoeren in de Middeleeuwen. Op 1 november 1997 werd deze Kogge te water gelaten.

Beroemd

Geboorteplaats van Klaas Schilder (voorman van de vrijgemaakte gereformeerden), Petra van Staveren (1966; Olympisch goud zwemmen in 1984)

Culinaire specialiteiten

Kamper Slof (langwerpige koek van boterkoekdeeg met een vulling van walnoten en karamel), Kamper Roggebroodjes (een speculaasachtig koekje), Kamper Koggekoek (soort boterkoek), IJsselsteentjes (snoepjes die onder andere in Kampen te koop zijn), Kamper Steur (sterk gekruide speculaaskoek in de vorm van een steur; doordat de bisschop van Utrecht ziek werd, kon hij niet naar Kampen komen, maar daar hadden ze net een zeer grote steur gevangen, die ze met een bel om teruggooiden in de rivier om hem later weer te kunnen opvissen; Kamper Steuren is een spotnaam voor de Kampenaren bedacht door de rivaliserende stad Zwolle in de Middeleeuwen)

Opties