Info - Kamperland


Kamperland is een dorp in de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland. Het aantal inwoners bedraagt 2049(2008). Het is de grootste plaats op het eiland.
Oorspronkelijk bestond het dorp Campen. Het was een zeer oude nederzetting, waarvan al melding gemaakt wordt in 976. Tussen Campen en Goes had de St. Baafsabdij te Gent bezittingen. In 1170 wordt Kamperland dan ook al als parochie vermeld. Campen is afgeleid van het Latijnse woord 'campus', hetgeen ''veld', maar ook 'omperkt stuk land' betekent. Het dorp Campen is in de golven verdwenen en op die plek verrees in 1699 het nieuwe Kamperland na de bedijking van de Heer Janszpolder.

Het moet een belangrijke plaats zijn geweest, want het huidige Veere op Walcheren werd vroeger Kampvere genoemd; de plaats vanwaar het veer naar Campen vertrok.
 
 
Sinds de sluiting van de Zandkreekdam (1960) en de Veerse Gatdam (1961), ligt Kamperland aan het Veerse Meer. Van mei tot september wordt er nog steeds een veerdienst op Veere onderhouden, zij het alleen voor voetgangers en fietsers. Van landbouwdorp heeft de plaats zich langzamerhand ontwikkeld tot toeristencentrum, met diverse bungalowparken en campings.

Meer over Kamperland

Opties