Bezienswaardigheden - Nederland

Amsterdam kenmerkt zich door haar grachten met de smalle hoge bakstenen huizen met rijk versierde geveltoppen. Amsterdam kende haar grootste bloei in de 17de eeuw, toen ze de belangrijkste handelshaven ter wereld werd. De stad bezit twee universiteiten en talrijke musea waaronder het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum.

Den Haag of 's Gravenhage is de administratieve hoofdstad van Nederland. Hier zetelen de Regering en het Parlement, naast vele andere overheidsinstellingen. Regering en Parlement huizen rond het Binnenhof; het hoofdplein in het centrum van de stad. Het plein dateert uit de 13de eeuw, toen de graven van Holland er een burcht stichtten.

Rotterdam is een van de grootste havensteden van de wereld. Rotterdam werd in de Tweede Wereldoorlog totaal verwoest, maar werkte zich al snel op tot één van de belangrijkste havens ter wereld. Museum Boijmans Van Beunigen is in de moderne architectuurstad gevestigd.
 
Utrecht is de hoofdplaats van de provincie Utrecht en zetel van het voormalige machtige bisdom Utrecht. Het oude stadscentrum wordt beheerst door de Domtoren. Andere interessante gebouwen zijn de Sint-Pieterskerk en de Sint-Janskerk uit de 11de eeuw, het 'Paushuize' (in 1517 voor kardinaal Boeyens, de latere paus Adrianus VI, gebouwd) en het stadhuis.

Maastricht is een belangrijk handels- en industriecentrum waar porselein, tegels, papier en cement worden vervaardigd. Sinds 1976 bezit de Limburgse provinciehoofdstad een universiteit. In het oude stadsgedeelte bevinden zich het Vrijthof en de Sint-Servaasbasiliek die tot de oudste monumenten van Nederland behoren.

Groningen is de belangrijkste stad in het noorden van Nederland. Het is de hoofdplaats van de provincie Groningen en vooral een agrarisch- en dienstencentrum. De stad bezit een aantal interessante musea, waaronder het Groninger Museum.

Den Bosch of 's-Hertogenbosch is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Indertijd de meest noordelijke stad van het middeleeuwse Hertogdom Brabant, gesticht door de Brabantse hertogen. De Sint-Janskathedraal is het bekendste gebouw van de stad.

Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland, gelegen op het eiland Walcheren. Vormde - onder meer dankzij de 12de eeuwse abdij - een belangrijk handelscentrum.

Arnhem is de hoofdplaats van de provincie Gelderland. De stad is vooral bekend door de dramatische veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de geallieerden in september 1944 probeerden de Rijnbrug te veroveren, maar bij operatie Market Garden een zware nederlaag leden tegen de Duitse troepen.

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland en reeds in de 11de eeuw residentie van de graven van Holland. De stad bezit een mooie marktplaats met tal van historische gebouwen.

Leeuwarden is de hoofdplaats van de noordelijke provincie Friesland. Leeuwarden werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog omgevormd tot een vestingstad. Door het dichtslibben van de verbinding met de zee bleef de ontwikkeling van de stad echter beperkt.

Lelystad is de officiële hoofdplaats van de provincie Flevoland, maar Almere is veruit de grootste gemeente. Flevoland is de enige provincie in Nederland met een groot aantal vrij toegankelijke landschapskunstwerken. Het uitgestrekte landschap leent zich bij uitstek voor deze werken, die om veel ruimte vragen.

Er zijn in Nederland een kleine tien pretparken, die jaarlijks vele bezoekers trekken: Attractiepark Slagharen in Slagharen, Autotron in Rosmalen, De Efteling in Kaatsheuvel, Dolfinarium in Harderwijk, Duinrell in Wassenaar, Familiepark Drievliet in Rijswijk, Madurodam in Den Haag en Six Flags in Biddinghuizen.

De vier grote steden hebben een groot aantal podia waar diverse uitvoeringen plaatsvinden. In Amsterdam zijn dat het Concertgebouw, Paradiso, Carré, Muziektheater en Stadsschouwburg. In Rotterdam trekken Ahoy', De Doelen, het oude Luxor en de Rotterdamse Schouwburg veel bezoekers. In Den Haag het Circustheater, Dr. Anton Philipszaal, Koninklijke Schouwburg en Lucent Danstheater. In Utrecht gaan vele mensen naar Muziekcentrum Vredenburg, Beatrixtheater, Stadsschouwburg en Tivoli.
 
In Nederland worden vele festivals georganiseerd. De bekendste festivals zijn: Holland Festival, International Documentary Festival Amsterdam, Amsterdamse Uitmarkt en Crossing Border Festival (in Amsterdam), International Film Festival Rotterdam, Dunya Festival, Zomercarnaval en Wereldhavendagen (eerste weekende van september in Rotterdam), North Sea Jazz Festival, Koninginnenach, Parkpop en Ha-Schi-Ba (in Den Haag), Nederlands Film Festival, Festival aan de Werf en het Festival Oude Muziek (in Utrecht).
 
Nederland kent een groot aantal orkesten, waarvan het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam de bekendste is. Vooral De Nederlandse Opera heeft een grote internationale reputatie opgebouwd. Een internationaal bekend muziekfestival is het Holland Festival dat elk jaar gedurende de maand juni in Amsterdam wordt gehouden. Een ander belangrijk muzikaal festival is het Holland Festival Oude Muziek in Utrecht, waarin middeleeuwse en barokmuziek centraal staan. Het North Sea Jazz Festival dat elk jaar in Den Haag wordt gehouden, is het grootste en bekendste jazzfestival van Europa. Pinkpop (Landgraaf) en Parkpop (Den Haag) zijn de bekendste popfestivals.

Het dansaanbod in Nederland bestaat uit het werk van het Nederlands Dans Theater (Den Haag), Scapino Ballet (Rotterdam) en Het Nationale Ballet (Amsterdam). Daarnaast zijn er voorstellingen van kleinere groepen.

Nederland heeft een bescheiden filmindustrie. Vooral documentaire filmers staan in het buitenland bekend. Een klein aantal speelfilms is ook buiten Nederland geworden. DE AANSLAG van Fons Rademakers kreeg in 1987 de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Later ontvingen Marleen Gorris en Mike van Diem deze Oscar voor ANTONIA (1996) en KARAKTER (1998). Bekend zijn ook Paul Verhoeven, Jan de Bont, Famke Jansen, Rutger Hauer, Renée Soutendijk en Jeroen Krabbé. Het International Film Festival Rotterdam (februari) en het International Documentary Film Festival Amsterdam (november/december) genieten een steeds groter internationale belangstelling. Een derde groot festival is het Nederlands Film Festival in Utrecht in september.

...in het kort

Inwoners
16.357.992
Oppervlakte
41553,6 km2
Wateroppervlakte
6246,1 km2
Bevolkingsdichtheid
393,7 inw/km2

Opties