Info - Nederland

Nederland is het dichtstbevolkte land van Europa. Nederland grenst in het noorden en oosten aan Duitsland, in het zuiden aan BelgiŽ (Vlaanderen) en in het westen aan de Noordzee. Bodemschatten die relevant zijn voor de industrie zijn er nauwelijks, maar de wel aanwezige aardgas en aardolie zijn zeer belangrijk. In 1948 werd bij Coevorden de eerste gashoudende laag aangeboord. De landbouw produceert veel voor de export.

Nederland is een onafhankelijke staat, met Koningin Beatrix als staatshoofd.

Het 'Koninkrijk der Nederlanden', vooral in het buitenland ook 'Holland' genoemd, telt 12 provincies. Van zuid naar noord zijn dat Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen.

Nederland is een parlementaire monarchie. Het parlement, de zogenaamde Staten-Generaal, is onderverdeeld in twee kamers: de Eerste Kamer (ook wel Senaat genoemd) en de rechtstreeks gekozen Tweede Kamer. Dit parlement zetelt in de administratieve hoofdstad Den Haag, die ten zuiden van de officiŽle hoofdstad Amsterdam ligt.

Tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren de Nederlandse Antillen (CuraÁao, Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Sint-Maarten) en Aruba, dat sinds 1 januari 1986 een 'status aparte' kent.

Sinds de Reformatie was Nederland verdeeld in een rooms-katholiek en een protestants deel. Daarnaast kent Nederland sinds de 17de eeuw joodse gelovigen. Ook kwamen toen vele Hugenoten uit Frankrijk naar Nederland. Later arriveerden ook hindoes en moslims uit de voormalige Nederlandse koloniŽn IndonesiŽ en Suriname. Door de stroom van immigranten onder andere uit Marokko en Turkije is sinds de jaren zestig het aantal moslims sterk gegroeid.

Het Nederlands is de officiŽle taal, maar in Friesland is daarnaast ook het Fries officiel erkend. De Nederlandse taal wordt door ongeveer 22 miljoen mensen gesproken. In Nederland zelf, in een deel van BelgiŽ, in de Nederlandse Antillen en Suriname.

De Nederlandse Nationale Feestdag valt op 30 april. Het nationale volkslied is het 'Wilhelmus'. De Nederlandse vlag is rood-wit-blauw omdat dat de wapenkleuren waren van het prinsdom Oranje en daardoor de kleuren waaronder prins Willem van Oranje de strijd aanbond tegen de Spanjaarden. Nederland heeft een typisch zeeklimaat. Vooral westelijke winden brengen veel neerslag. De nationale munt is sinds 1 januari 2002 de euro, die vervangt de Nederlandse gulden.

Er zijn in Nederland 48.000 rijksmonumenten, bijna 3.000 provinciale monumenten, ruim 30.000 gemeentelijke monumenten en 350 beschermde stads- en dorpsgezichten. In bijna alle Nederlandse plaatsen ven enige betekenis staan op zijn minst twee gebouwen die de aandacht trekken: de kerk en het raadhuis. De toeristische dienst VVV heeft een kantoor in vrijwel elke plaats. Daar kan iedereen terecht voor nog meer tips en informatie over autouitstapjes, wandel- en fietstochten.

Volkslied van Nederland - Het Wilhelmus
Nationale Voorlichting Overheidsbijdragen


Meer over Nederland

...in het kort

Inwoners
16.357.992
Oppervlakte
41553,6 km2
Wateroppervlakte
6246,1 km2
Bevolkingsdichtheid
393,7 inw/km2

Meer Algemeen Nederland

Opties