Weetjes - Nederland

De Nederlandse keuken is vrij eenvoudig, maar de Nederlandse staatswiet is uniek in de wereld. De Nederlandse keuken wordt beheerst door vis, aardappelen, (zuur)kool en vooral kaas. Bekende Nederlandse etenswaren zijn: Hollandse zuurkool, stamppot (een mengeling van aardappelen, groenten en vlees), Edammer en Goudse kaas, spruitjes, gestoofde kabeljauw, stokvis, Hollandse maatjes (rauwe haring), gerookte paling, mosselen, Gelderse rookworst, bloedworst (met bloed van slachtdieren, meestal varkens), droge worst (eerst gekookt, daarna gedroogd en gerookt), rauwe worst (gedroogd), jenever, vla, karnemelk, yoghurt, poffertjes, beschuit (droge, lichte en erg breekbare biscuits), roggebrood, hagelslag, appelstroop, pindakaas, gestampte muisjes,drop, pepermunt, stroopwafels, Fries suikerbrood, Droste chocolade, Deventer koek, vlaai, harde kazen, patat met mayonnaise, bitterballen, kroketten (gefrituurde deegrolletjes met ragoutvulling) en frikandellen.

Gelderland is de grootste fruittuin van Nederland.

Rond Sinterklaas worden taaitaai en speculaasachtigen gegeten (kruidnoten, gevulde speculaas, speculaas). Met de jaarwisseling worden oliebollen en appelbeignets verorberd.

Nederland neemt geografisch de westelijke hoek van de grote Noordeuropese laagvlakte in, waar enkele rivieren de Noordzee in stromen. Alleen in het zuiden zijn er enkele heuvels, waarvan de Vaalserberg met 321 meter de hoogste is. Er stromen twee grote rivieren door Nederland; de Maas en de Rijn.

Het Nederlandse landschap is getekend door de eeuwigdurende strijd tegen het water. Ongeveer de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel. Laag Nederland bestaat grotendeels uit vlakke 'polders', gebieden die door dijken omgeven zijn en waar de grondwaterstand kunstmatig wordt geregeld.

De duinenstreek is een gebied langs de Nederlandse kust, tussen Hoek van Holland en Den Helder, met een lengte van circa 120 kilometer. Deze duinenrij wordt onderbroken door de Hondbosse Zeewering, Pettemer Zeewering, het Noordzeekanaal, de monding van de Oude Rijn en de Scheveningse haven. De Duinstreek is het oudste bewoonde gebied van Holland en heeft tegenwoordig een veelheid aan functies; onder andere recreatiegebied, bescherming tegen de zee en waterwingebied. Economisch heeft het een grote betekenis door de enorme industrie gebieden langs onder andere het Noordzeekanaal (Hoogovens) en achter Hoek van Holland (Europoortgebied). Verder is het een belangrijk tuinbouwgebied: Kennemerland, Bollenstreek en het Westland met al zijn glazen kassen. De Noordzee is een Randzee van de Atlantische Oceaan met een oppervlakte van 575.000 kmē. De gemiddelde diepte van de Noordzee is 94 meter.Er wordt aardgas en olie gewonnen op continentale platten.

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werden de Zeeuwse en Zuidhollandse eilanden door storm geteisterd. Door het samenvallen van springtij, lage atmosferische druk en storm, doorbrak het water op verschillende plaatsen de dijken met als gevolg dat de eilanden onder water liepen. Daardoor verdronken 1835 mensen, werden 500.000 mensen dakloos en ging 26.000 hectare grond verloren. Na de Watersnoodramp werd besloten tot de bouw van de Deltawerken aan de Oosterschelde in de provincie Zeeland. Dit indrukwekkende systeem van dammen beschermt de lagergelegen gebieden (de zogenaamde polders) tegen grote overstromingsrampen.

Achter de dijken zorgt de inpoldering voor nieuwe landwinning, zoals bijvoorbeeld in de provincie Flevoland. Die bestaat volledig uit zeepolders (Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland). Deze gebieden zijn teruggewonnen op de vroegere Zuiderzee, nu het IJsselmeer. De Hollandse polders met hun dijken vormen een ideaal fiets- en wandelgebied met talloze broedplaatsen voor zeevogels. Ze worden ook gebruikt voor de wereldberoemde Nederlandse bloembollenteelt. Tulpen, narcissen en andere bloemensoorten zijn een belangrijk exportproduct.

Ten noorden van het IJsselmeer strekken zich de Waddeneilanden uit. Zij vormen een groot natuurreservaat voor zeevogels en zeehonden. De flora is er weelderig. Behalve van het vasteland varen tussen de Waddeneilanden zelf ook veerboten. Wadlopen vanaf het vasteland kan alleen naar de laatste drie eilanden: Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het water tussen Noord-Holland en Texel valt nooit droog en Vlieland ligt te ver om te lopen tijdens de getijden. De tocht naar Terschelling is erg zwaar en is alleen voor fanatieke wandelaars. Het meest gebruikelijke is de tocht naar Schiermonnikoog en die duurt een uur of vijf. De tocht naar Ameland duurt een uur of vier.

Naar het zuidoosten toe verdwijnt het polderlandschap en verschijnt een typisch heidelandschap met grasvlakten, bossen en zandduinen, zoals in het natuurreservaat De Hoge Veluwe. Het Nationaal Park heeft een oppervlakte van 5.400 hectare en is daarmee het grootste natuurreservaat in Nederland.

In het Japanse Nagasaki staat het themapark Huis Ten Bosch, dat in 1992 geopend werd. Het park werd gebouwd voor bijna twee miljard euro en bevat replica's van de Utrechtse Domtoren, het stadhuis van Gouda, het Amsterdamse Concertgebouw, Hotel de l'Europe en Centraal Station, de molens van Kinderdijk en een reeks grachtenpanden met zes kilometer gracht.

...in het kort

Inwoners
16.357.992
Oppervlakte
41553,6 km2
Wateroppervlakte
6246,1 km2
Bevolkingsdichtheid
393,7 inw/km2

Opties