Weetjes - Provincie Drenthe

Een aanhankelijke jachthond uit de provincie is de Drentse Patrijs.

Culinaire specialiteiten van de provincie Drenthe

- Drentse bakbloedworst (worst met rozijnen en spek en kruidnagelen)
- Drentse stoet (gistbrood van rogge- en tarwemeel; na het opmaken van het deeg wordt het door de bakker 'ingesneden', waardoor het langwerpige model vloerbrood een gestreepte bovenkant krijgt)
- Galletjes (drievlechtjes van wittebrooddeeg; gebakken voor de notabelen)
- Heidelikeur (honing, kruidnagel, kardamom, venkel en citrus)
- Kniepertjes en Rollechies (zoete wafel van rogge- of tarwemeel;kniepertjes zijn plat en rollechies zijn rond; symbool voor het oude en het nieuwe; vooral gegeten rond de jaarwisseling)
- Spekkendikken (van het laatste beslag van de Kniepertjes gebakken met plakjes spek en metworst)
- Steernties of Drentse anijslikeur (drank bestaande uit brandewijn met daarin opgeloste kandijgruis, saffraan en steranijs)
- Veenbessenjenever
- Zuidlaarder bollen (rogge- en tarwebloem met vulling van krenten en rozijnen en kaneel)

Vooroordeel

Uit de klei getrokken boeren.

...in het kort

Inwoners
486.197 (Nr. 10 van 12 provincies)
Oppervlakte
2626,4 km2 (Nr. 9 van 12 provincies)
Wateroppervlakte
23,0 km2 (Nr. 12 van 12 provincies)
Bevolkingsdichtheid
185,1 inw/km2 (Nr. 9 van 12 provincies)

Opties