Weetjes - Provincie Groningen

Bij de provincie horen drie kleine, onbewoonde Waddeneilanden: Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes.

Culinaire specialiteiten van de provincie Groningen

- Bruine bonen met karnemelk (pap van karnemelk met vlees en bonen. Warm geserveerd en voor liefhebbers met stroop erbij)
- Groninger hardbrood (tarwebroodje van opgerold deeg met licht-zoete smaak; al in de tijd van de walvisvaart naar de Noordelijke IJszee kregen zeelieden hardbrood mee als scheepsbeschuit)
- Groninger koek (met groene en gele sukade, oranjesnippers, honing en soms gember op de plaat gebakken)
- Groninger Metworst (rauwe gedroogde worst van varkensvlees; traditioneel in ringvorm) Klont (Groningse Jan-in-de-zak met bloem, boekweitmeel, melk en stroop)
- Groninger roggebrood (brood van gebroken rogge met licht-bittere nasmaak)
- Groninger Schoten (broodjes van melkdeeg; vroeger voor bij het kerstontbijt en nieuwjaarsdag)
- Kluinbier (bovengistend bier van o.a. haver)
- Nieuwjaarsstampot (snijbonen, witte bonen, aardappelen, spek en rookworst)
- Oudewijvenkoek

Vooroordeel

Nuchtere mensen

...in het kort

Inwoners
573.614 (Nr. 9 van 12 provincies)
Oppervlakte
2885,7 km2 (Nr. 7 van 12 provincies)
Wateroppervlakte
619,9 km2 (Nr. 4 van 12 provincies)
Bevolkingsdichtheid
198,8 inw/km2 (Nr. 8 van 12 provincies)

Opties