Bezienswaardigheden - Provincie Limburg

Limburg is rijk aan musea. Het bekendste is het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Provinciaal museum voor Beeldende Kunst en Archeologie, gehuisvest in een bouwwerk van de Italiaanse architect Aldo Rossi. In Heerlen staat het Thermenmuseum dat gebouwd is op de resten van een oud Romeins badhuis. Het Limburgs Museum in Venlo heeft een algemene kunst- en cultuurcollectie. Uitgesproken streekmusea bevinden zich in onder andere Weert en Venray. In Horst is het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum 'De Locht' gevestigd. Kerkrade huisvest het Industrion, het Provinciaal museum voor Industrie en Samenleving.

Limburg is al sinds de Romeinse tijd katholiek. Veel kerken in Limburg zijn van romaanse of gothische oorsprong en hun bezit aan kerkschatten - beelden, misgewaden, parafemalia - is groot. Ook de vele honderden veldkruisen en kapellen zijn kenmerkend voor het Limburgse platteland.

Valkenburg aan de Geul met zijn talrijke mergelgrotten en zijn kleinschalig berglanddecor is het oudste toeristenstadje van Nederland.

Het gebied tussen Vaals en Gulpen werd in 2005 door de Stichting Natuur en Milieu gekozen als mooiste landschap van Nederland en bekroond met 5 sterren.

Het belangrijkste concentratiegebied voor dagrecreatie vormen de grindmeren in de omgeving van Roermond (ruim 2500 hectare). De Maas en haar zijrivieren bieden in de hele provincie talrijke watersportmogelijkheden. Op verschillende plaatsen zijn jachthavens aangelegd. In de zomer van 2000 is het Fietsroutenetwerk Limburg geopend. Een netwerk van fietsroutes die elkaar onderweg kruisen, zodat routes makkelijk met elkaar te combineren zijn.

Een grote trekpleister vormen de Kasteeltuinen in Arcen, een van de grootste permanente exposities van bloemen en heesters in Nederland, aangelegd in een oud parklandschap. Ook een gevarieerd aanbod van golfcourses en een tweetal thermaalbaden (Valkenburg en Arcen) behoren tot de toeristisch/recreatieve voorzieningen die Limburg te bieden heeft.

Uitgesproken stiltegebieden zijn de natuurreservaten Meinweg, De Groote Peel en De Hamert.

Intemationale bekendheid hebben o.a. het Wereld Muziek Concours (Kerkrade), de Intemationale Folkloristische Parade (Brunssum), de kunst- en antiekbeurs TEFAF (Maastricht) en de Passiespelen (Tegelen).

...in het kort

Inwoners
1.127.805 (Nr. 6 van 12 provincies)
Oppervlakte
2279,1 km2 (Nr. 10 van 12 provincies)
Wateroppervlakte
52,7 km2 (Nr. 11 van 12 provincies)
Bevolkingsdichtheid
494,9 inw/km2 (Nr. 4 van 12 provincies)

Opties