Geschiedenis - Provincie Noord-Brabant

De naam Noord-Brabant, het noordelijke deel van het oude hertogdom Brabant, is waarschijnlijk afgeleid van het Frankische Braecbant, braakland, een streek van moerassen. Op 1 januari 1796 is de provincie Noord-Brabant zelfstandig geworden. Toen kreeg de provincie voor het eerst in de geschiedenis een zelfgekozen bestuur. De provincie telde in die tijd 273.000 inwoners en heette toen nog Bataafs Braband. Door Holland werd het gebied politiek achtergesteld; gedurende 150 jaren was het een Generaliteitsland, maar dat is in de 20ste eeuw veranderd.

Vanaf het einde van de 19e eeuw werd de provincie meer en meer ge´ndustrialiseerd. Textiel werd geproduceerd in Tilburg en Helmond, terwijl Eindhoven uitgroeide tot een grote stad dankzij Philips en DAF.

Breda en 's-Hertogenbosch stonden bekend als historische centra en als oude garnizoensteden van Brabant, getuigen zijn nog altijd de vele kazernes die in beide gemeentes te zien zijn. Daarnaast is ook Bergen op Zoom een oude garnizoenstad met een monumentale historische kern.

Vanwege de verbindingsmogelijkheid met Antwerpen werd Roosendaal in 1854 als eerste Brabantse stad aangesloten op het spoornet.

...in het kort

Inwoners
2.419.042 (Nr. 3 van 12 provincies)
Oppervlakte
5560,0 km2 (Nr. 2 van 12 provincies)
Wateroppervlakte
109,6 km2 (Nr. 8 van 12 provincies)
Bevolkingsdichtheid
435,1 inw/km2 (Nr. 5 van 12 provincies)

Opties