Weetjes - 's-Heerenberg

Tijdens carnaval is 's-Heerenberg bekend onder de naam Waskupenstad.

Pim Pandoer en de Heks van 's-Heerenberg is de titel van een boek van Carel Beke in zijn serie over het fictieve personage Pim Pandoer. Het boek is uitgegeven in 1958 en is gebaseerd op Mechteld ten Ham, naar verluidt de laatste heks van Nederland.

Huis Bergh is een veelhoekig, door wallen en een slotgracht omgeven grafelijk kasteel. Het was oorspronkelijk een waterburcht uit de 12de eeuw, maar in de loop der tijden herhaaldelijk verbouwd en vergroot. Huis Bergh verloor veel van zijn glorie door branden in 1735 en 1939. Het markantste onderdeel van het complex is de vierkante donjon, die uit begin 15de eeuw dateert. In het gebouw bevindt zich een waardevolle collectie middeleeuwse kunst.

In het voormalige Jezuïetenklooster aan de Emmerikseweg was lange tijd het creatief-cultureel centrum 'Gouden Handen' gevestigd. Tussen april en oktober was daar dagelijks te zien wat voor uiteenlopende kunstvoorwerpen amateurs konden maken. Ook waren er diorama's te zien en een park met beelden van prehistorische dieren.

Opties