Geschiedenis - Schiedam

In 1258 laat Aleida van Holland en Henegouwen een nieuwe dam in de Schie aanleggen en bouwt hier haar Huis te Riviere. In 1998 is haar beeld bij de ruïne geplaatst.

In 1275 krijgt Schiedam stadsrechten. Het is een centrum van handel en visserij, maar wordt al snel voorbijgestreefd door Rotterdam. In de 18de eeuw opbloei van de branderijen en distilleerderijen in Schiedam. Met toevoeging van jeneverbessen voor het aroma, distilleerden de Schiedammers uit moutwijn hun fameuze jenever. Rond 1881 waren er 45 mouterijen, 385 branderijen en 45 distilleerderijen binnen de stadsmuren gevestigd. Schiedam is de enige stad ter wereld waar ooit zo veel jenever werd gemaakt.

Aan het begin van de 20ste eeuw kwam de terugslag, toen er een goedkope alcohol op de markt kwam die werd gewonnen uit melasse (een afvalprodukt van de suikerfabrieken). Daarbij liep door de Eerste Wereldoorlog de uitvoer terug. Dat zorgde voor grauwe armoede voor Schiedam. Na de Tweede Wereldoorlog zorgden scheepsbouw en metaal voor nieuwe werkgelegenheid, maar ook nu nog zijn de 5 overgebleven jeneverstokerijen wereldberoemd. Eens stonden er 14 stellingmolens in Schiedam. Anno 2002 is het rondje langs de 5 overgebleven molens aan de Noordvestgracht een bijzondere toeristische attractie. De Noord is de hoogste molen van de wereld. Het puntje van de bovenste wiek verheft zich 44,8 meter boven de grond en dat is een decimeter meer dan buurmolen de Vrijheid, tweede op de wereldranglijst. Voor kinderen vanaf 8 jaar is er de kinderstadsgids 'Kijk, de reuzen zwaaien!' van de hand van Loe Maas.

Op maandag 4 november werd de Beneluxlijn in gebruik genomen. Van 1997 tot 2002 is gewerkt aan de bouw van de Beneluxlijn. Deze verbindt de Calandlijn, vanaf station Marconiplein in Rotterdam, via Schiedam, de tweede Beneluxtunnel en Pernis met de Erasmuslijn ter hoogte van Hoogvliet. Aan de Beneluxlijn zijn zes nieuwe metrostations gebouwd; vier in Schiedam (Schiedam Centrum, Parkweg, Troelstralaan en Vijfsluizen), één gelijknamig station bij Pernis en een nieuw overstapstation bij Hoogvliet (Tussenwater). De totale lengte van de lijn is 11,8 kilometer waarvan 6,9 km op een viaduct, 3,2 km in een landtunnel en 1,7 km in de tweede Beneluxtunnel. Lidwina van Schiedam werd op Palmzondag 18 april 1380 geboren en stierf na een door hevig lijden gekweld leven op 14 april 1433. Ze is de patrones van de zieken en lijdenden.

De bijnaam voor de Schiedammers is Schiedammertjes Droogbrood, omdat de inwoners bijna altijd gedwongen waren om zuinig aan te doen.

Opties