Weetjes - Tilburg

De Japanse multinational Fuji koos Tilburg als vestigingsplaats.

In Tilburg zijn een conservatorium, een dansacademie en de enige Rockacademie die Nederland rijk is, gevestigd. Tilburg heeft ook een een Sporthogeschool.

In het betaald voetbal is Willem II (1896) sportieve vertegenwoordiger van Tilburg. Sinds 1924 speelt voetbalclub Willem II aan de Goirleseweg 34 in het zuiden van Tilburg. Eind 1992 begon de grootschalige vernieuwing van het stadion, die tot 31 mei 1995 zou duren. Op de Hoofdtribune na hebben alle tribunes een golvende dakconstructie. Toen in 1995 de gemeente het stadion verkocht aan de club veranderde de naam Gemeentelijk Sportpark in Willem II-Stadion (maximaal 14.700 toeschouwers).

De geschiedenis van het koken in Tilburg en de Tilburgse keuken wordt behandeld in ' Tilburgs Kookbuukske'.

Pieter Nieuwint schreef een 'Ode aan Tilburg': "(?) Tilburg, met je - ach hoe kan ik het vergeten?/Tilburg, met je - 't ligt op 't puntje van m'n tong/Hoe of die beroemde bezienswaardigheden heten/Ik zou het echt wel weten/Als ik m'n zenuwen bedwong/Tilburg, met je - hè, ik kan het niet onthouden/Tilburg, met je - mijn geheugen is een zeef/Ach, sinds ik die stad ken ben 'k gewoon niet meer de oude/Ja die stad die blijft bij me zolang ik leef (?)".

Toen op 24 augustus 1900 het levenloze lichaam van het elfjarig meisje Marietje Kessels na twee dagen van vermissing gevonden werd, was de kleine Tilburgse samenleving intens geschokt. Het was kindermoord, en alsof dat nog niet erg genoeg was: het was tegelijk een zedendelict, en deze misdaden hadden plaatsgevonden in een kerkgebouw. Het monument dat het graf van Marietje dekt op de begraafplaats aan de Bredaseweg in de Tilburgse binnenstad, is in 1900 bekostigd door de in doorsnee arme Tilburgse bevolking. Het verhaal van Marietje is tientallen jaren lang door moeders gebruikt om hun kinderen te waarschuwen voor het noodlot dat zelfs op de meest onverwachte plaatsen kan toeslaan. Het boek 'Moordhoek' dat Ed Schilders in 1988 over het drama publiceerde, gaf deze traditie een nieuwe impuls. Auteur Ed Schilders reconstrueerde de moord, ontmaskerde de (nooit vervolgde) pastoor als vermoedelijke dader. De dader ligt op het kerkhof begraven. Het is het vijfde graf rechts aan het pad langs de Calvariberg. Op 22 augustus 2001 werd een nieuw Marietje Kessels monument onthuld.

Woontoren Westpoint werd geopend op 8 juli 2003. Met 142 meter was het tot maart 2005 (toen opende het Rotterdamse Montevideo) de hoogste woontoren in het land. Het gebouw telt 47 verdiepingen met daarin 156 appartementen.

Beroemd

Ivo de Wijs (cabaratier), Guus Meeuwis & Vagant (popgroep), The Outsiders (popgroep), Henk Krol (1 april 1950; geboorteplaats van de Gay Krant-hoofdredacteur), Harry van Rijthoven (acteur in Pipo en de p-p-parelridder), Roeland Fernhout (acteur geboren op 18 april 1972), Jean-Paul van Poppel (1962; winnaar van het puntenklassement in de Tour de France), Marcel Wouda (1972; zwemmer), Cas Spijkers (meesterkok)

Culinaire specialiteiten

Udenhoutse broeder (krentenbrood), Kruikezeikerdrop (te koop bij de VVV en bij De Soete Inval aan de Nieuwlandstraat 58a), Schrobbelèr (Brabantse kruidenlikeur sinds 1973; gebaseerd op 43 kruiden en een alcoholpercentage van 21,5%; de naam van dit product is ontstaan uit het feit dat dit drankje is ontwikkeld in de huisbar van Jan Wassing, genaamd 'Bij den Schrobbelèr'. Een naam afkomstig uit de textielindustrie: hij voert de eerste spinmachine met gewassen en/of geverfde wol, waarna door een kammende werking van de eerste machine het eerste garen tot stand komt: het voorgaren)

Opties