Weetjes - Utrecht

Utrecht ís Rietveld: hij is er geboren (1888), gestorven (1964), hij heeft er gewoond en gewerkt. In de stad heeft hij in een periode van veertig jaar 934 woningen gebouwd, daarnaast winkels, de ìn 2000 afgebroken Julianahal en ook nog een fietsenstalling. Het Rietveld Schröderhuis is het hoogtepunt in zijn oeuvre. In 1930 kocht Truus Schröder een stuk grond om Rietveld in de gelegenheid te stellen zijn ideeën over grootschalige woningbouw te realiseren. Door de verhoging van de ringweg en de bouw van een viaduct aan het begin jaren zestig is het uitzicht totaal verpest. In 2001 verscheen het boek 'Rietveld in Utrecht' van de hand van Ida van Zijl.

In de maand september staat Utrecht in het teken van het Nederlands Film Festival.

Op het Monopoly-speelbord komen de Utrechtse Neude, Biltstraat en Vreeburg voor.

De bijnaam van de Utrechtenaar luidt 'baliekluiver' (een leegloper). Dat komt doordat minder actieve Utrechters de bedrijvigheid op de Oudegracht gadesloegen.

Het blijspel 'Het wederzijdse huwelijksbedrog' van Pieter Langendijk uit 1712 speelt zich voor het grootste deel af op en rond de Maliebaan.

De nieuwste uitbreiding van de stad is de wijk Leidsche Rijn.

Beroemd

Geboorteplaats van Adriaan Florisz. Boeyens (de enige Nederlander die paus - Adrianus VI - is geweest), geboortestad van Europees-/Wereld- en Olympisch-schaatskampioen Jochem Uytdehaage (kreeg in 2002 een eigen plantsoen), Marco van Basten (1964), sportman Anton Geesink (1934; Olympisch kampioen in alle categoriën judo), entertainer Herman van Veen, schrijver Anton Koolhaas (1912), Rietveld (de wereldberoemde architect werd er in 1888 geboren, werkte,woonde en stierf er in 1964), Willem Gerrit van de Hulst (geboorte-, woon- en werkplaats van de schoolmeester en kinderboekenschrijver), zanger/politicus Henk Westbroek (en leider van popgroep Het Goede Doel), Tineke Schouten (12 juni 1954; cabaretiere), Jan Wouters (1960; voetballer)

Culinaire specialiteiten

Sint-Jansui (soort sjalotje), Utrechtse spritsen (bedacht door Pieter Bergman in 1888; zoutig van smaak; te koop bij banketbakkerij Blom aan de Zadelstraat 23), Domtorentjes (reuzenbonbon van pure chocolade met een romige vulling en een afbeelding van de Domtoren; te koop bij banketbakkerij Blom aan de Zadelstraat 23), theerandjes (honingkoek), platte koek, Baliekluiver (kruidenbitter), witte meikaas (verse kaas van volle koemelk; alleen nog gemaakt in Utrecht, maar voor 99% afgezet in Amsterdam; voor gebruik in joodse gerechten), Utrechts Volkorenbrood (gemaakt van een 'slappe deeg', waarin veel vocht verwerkt is, daardoor moet het een lange baktijd hebben en verkrijgt daardoor een speciale structuur van de kruim en blijft lang mals)

Literatuur

Henk van Zuiden stelde 'Utrecht, de stad in gedichten' samen, 'Giph' van Ronald Giphart speelt zich af in het Utrechtse studentenmilieu. Het 17de eeuwse Utrecht wordt beschreven door Thea Beckman in 'Stad in de storm'.

Film

Filmboulevard in de Vinkenburgerstraat; Nederlands Film Festival in september

Opties