Weetjes - Venlo

Stadion De Koel is sinds 1972 de thuishaven van voetbalclub VVV.

Op de Maas nabij Belfeld varen nog parlevinkers. Parlevinkers zijn bevoorradingsscheepjes voor de dagelijkse boodschappen. Parlevinkers (zoetelaars, kaaidraaiers) zijn aan het uitsterven, mede doordat per 1 januari 2003 zij btw-plichtig worden. Parlevinkers zijn nog steeds te herkennen aan een groen-wit geblokte rand boven of aan het boord ten teken dat het om een verkoper gaat.

Met St. Maarten, 11 november, loopt de jeugd in Venlo met Venlose wierikspotten te zwaaien; blik met gaatjes erin waarin met bladeren, turf en houtskool een vuurtje wordt gestookt. Dankzij de lucht die door de gaatjes komt, blijft het vuur gloeien.

De Venlose voetbalinternational Jan Klaassens (1931-1983) kreeg meer dan twintig jaar na zijn dood een eigen museum aan de Parade en wel in het piepkleine winkeltje dat de bekende middenvelder dreef tijdens en na zijn voetballoopbaan. Het museum is een van de kleinste van Nederland en een dependance van het Limburgs Museum in Venlo. Jan Klaassens kwam 57 keer uit voor Nederland, waarvan zesmaal als aanvoerder. Hij speelde meer dan 500 wedstrijden voor VVV en meer dan 200 voor Feyenoord.

Beroemd

Schilder en muntenkundige Hubert Goltzius (16de eeuw), mgr. W.H. Nolens, klokkengieter Jan van Venlo, humanist Erycius Puteanus, kunstschilder Jan van Cleef, Boris Titulaer (3 oktober 1980; winnaar Idols 2), Dave Strijbos (1967; motorrijder)

Culinaire specialiteit

Venlose peperkoek

Slogan

'stad van lol en plezier'

Film

Met de vertoning van de film TITANIC ging op 7 januari 2001 het Citytheater ten onder. Nederlands oudste bioscoop aan de Vleesstraat 36 sloot na 94 jaar. De exploitant kon de concurrentie met de megabioscopen niet meer bijbenen en besloot het familiebedrijf te sluiten. Het pand zelf werd in 1944 weggebombardeerd en na de oorlog herbouwd.

Opties