Weetjes - Volendam

Op maandag is het hier nog écht wasdag. Dan zijn de smalle straatjes overspannen met ropen (gedraaide touwen) waaraan de schone was te drogen hangt.

Thames en en Gaartje Smit begonnen in 1931 met een galanteriezaak. Hiermee werd de basis gelegd voor de winkelketen die nu de naam Bart Smit draagt. Bart is zoon van het ondernemende echtpaar.

Het Veronica-Stadion aan de Sportlaan 10 is de thuisbasis van voetbalclub FC Volendam. Het half afgebouwde Veronica-Stadion biedt plaats aan 8.500 mensen. Halverwege de jaren 1990 werd een begin gemaakt met de verbouw van het stadion. Daardoor raakte FC Volendam in de financiële problemen. Volendam is de kleinste plaats in Nederland met een profvoetbalclub. Grotere plaatsen als Almere, Apeldoorn, Hengelo, Lelystad, Middelburg en Vlissingen hebben geen voetbalclub in de KPN Eredivisie of Gouden Gids Divisie. FC Volendam speelt al betaald voetbal sinds de invoering daarvan in 1954. Hoogtepunten waren er in 1935 en 1938, toen Volendam (nog zonder het voorvoegsel 'FC') de Nederlandse titel in de katholieke bond pakte. De bekerfinale werd in 1958 en 1995 bereikt. Toen werd respectievelijk van Sparta en Feyenoord verloren.

In de nieuwjaarsnacht 2001 vond een grote brand plaats in café 't Hemeltje, waarbij vele jongeren de dood vonden en 200 mensen gewond raken. Op 22 september 2002 werd een monument in het talud aan de haven ter herdenking onthuld. Het kunstwerk 'Water' is gemaakt onder leiding van de Volendamse kunstenares Jans van Baarsen. Het is een tegeltableau van 3,3 meter hoog en 2 meter breed, geplaatst tegenover de rampplek. Meer dan 120 mensen die direct bij de ramp waren betrokken werkten mee aan de verzameling van persoonlijke impressies en gevoelens, vastgelegd in vele tientallen tegels.

Beroemd

The Cats, BZN, Left side, Dizzy man's band, Maribelle, Tol & Tol, Jan(tje) Smit. Arnold Mühren (1951 voetballer), Gerrie Mühren (1946; voetballer)

Culinaire specialiteit

Zooitje met butter 'n eek/geroerde paling (gekookte paling in melk met zout, zwarte peper, azijn en gekookte aardappelen)Muziek

Canyon zong in 1981 het weemoedige 'Mooi Volendam' over de verdwijnende schoonheid van Volendam. Stampvast zong in 1993 ook ??Mooi Volendam?? en bereikte daar de tipparade mee.

Opties