Weetjes - Zutphen

De klokkenmakende gebroeders François (1607-1667) en Pierre (1619-1680) Hemony uit Lotharingen kwamen via Zutphen naar Nederland. Later verhuisden ze naar Amsterdam.

Twee kraters op Mars zijn in 2000 vernoemd naar de Gelderse plaatsen Bronkhorst en Zutphen. De Internationale Astronomische Unie (IAU) maakte dat in april 2004 bekend. Door Amerikaans onderzoek op de rode planeet worden steeds nieuwe kraters ontdekt die namen krijgen. Die namen worden verdeeld over alle werelddelen. De IAU-vertegenwoordiger voor Europa heeft ooit in de omgeving van Zutphen en Bronkhorst gewoond en hij zei: "Als het kind een naam moet hebben, dan blijf je in de buurt."

Beroemd

Robert 'Hans' van Gulik (9 augustus 1910; geboorteplaats van de internationaal bekende schrijver van de Rechter Tie-Mysteries), Inge Diepman (19 augustus 1963; geboorteplaats van de presentatrice)

Culinaire specialiteiten

Zutphense stadswalblokjes (blokjes met koffievulling in de vorm van stenen van de stadsmuur; alleen te koop bij Bonbonatelier Janson aan de Korte Hofstraat 12), Zutphense rozijnenmik (zwaar gevuld rozijnenbrood)

Opties